Rode Kruis deelt ontbijttassen en boodschappenkaarten uit voor Utrechters in voedselnood

© Rode Kruis
Provincie Utrecht - Het Rode Kruis is in onder andere Utrecht gestart met het uitdelen van special ontbijttassen. Door met name de hoge inflatie en de oplopende energierekening lukt het veel mensen niet hun boodschappen te betalen. Voor hen maakt de noodorganisatie nu de tassen met eten en ook worden boodschappenkaarten aangeboden.
In de stad Utrecht krijgen in totaal zeshonderd mensen wekelijks een boodschappenkaart van de Albert Heijn met daarop 17,50 euro. "Eerst deelden we nog samengestelde boodschappenpakketten uit", blikt Suzan Pijls, projectleider Rode Kruis in Utrecht, terug. "Maar omdat we wat keuzevrijheid bij het kopen van eten en drinken wilden geven, zijn we overgestapt op de kaarten. Deze worden, via onze wijkpartners, uitgedeeld onder de mensen die dat het hardst nodig hebben."

Opschaalopties

Daarnaast ontvangen in de wijken Overvecht (140) en Kanaleneiland (60), via buurtcentrum Stichting Toekomstpunt en buurtcentrum Hartje van Kanaleneiland, in totaal tweehonderd kinderen in de basisschoolleeftijd een ontbijttas. Later komen daar mogelijk middelbare scholieren bij. Pijls: "We vernamen dat steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school gingen. Simpelweg omdat ouders of verzorgers zich dit niet konden veroorloven."
Het initiatief met de ontbijttassen is pas net van start. Sinds half oktober in Overvecht, twee weken later in Kanaleneiland. "We begonnen met twintig tassen, maar al snel bleek dat te weinig. Dat is vrijwel meteen opgeschaald naar vijftig stuks. Op dit moment delen we dus tweehonderd tassen uit, maar staan er ook nog een kleine honderd mensen in de wachtrij."
Voor uitbreiding is echter geld en meer middelen nodig. En dat kan Pijls op dit moment niet bieden. "Dat is nu prio één. Alle energie wordt ingezet op het binnenhalen van financiële middelen. Dat doen we door gesprekken met gemeenten en voedingsproducenten te voeren. En we sporen burgers via landelijke campagnes aan bijdragen te doen."

Kwetsbare wijken

Dat de ontbijttassen op dit moment alleen in Kanaleneiland en Overvecht verspreid worden, komt omdat deze twee wijken eerder al als 'kwetsbaar' bestempeld werden. "Als we later op kunnen schalen, komen ook wijken als Ondiep en Transwijk in aanmerking. Ook daar hebben ze te maken met inwoners die tussen wal en schip vallen."

Het aanbieden van voedselhulp vanuit het Rode Kruis is voor mensen die niet voor de Voedselbank in aanmerking komen, maar wel in geldnood zitten. Pijls: "Denk aan een alleenstaande moeder met vijf kinderen of iemand die chronisch ziek is en door alle zorgkosten weinig geld overhoudt voor eten en drinken."

Structurele oplossing

De noodorganisatie biedt al sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland voedselondersteuning aan. "Dit was geen kerntaak van het Rode Kruis, maar omdat de nood hoog was, zijn we er tóch op ingesprongen."
Pijls verwacht dat de voedselhulp vanuit het Rode Kruis nog wel even aan zal houden. "We blijven dit doen, tot er een structurele oplossing is. Die zal vanuit de landelijke politiek moeten komen. Denk aan salaris- en/of uitkeringsverhoging. In Utrecht is al gekeken naar het effect van dit soort maatregelen. Het zou betekenen dat we minder mensen hoeven te ondersteunen. Maar hoe dit in de praktijk zal zijn, is natuurlijk afwachten."

Het Rode Kruis opende vandaag een gironummer om mensen wereldwijd in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien, ook mensen in Nederland. De organisatie zegt de afgelopen weken steeds meer signalen van mensen in voedselnood te krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.