Drukke ochtendspits vanwege dichte mist in grootste deel van het land

© RTV Utrecht
De Bilt - Het KNMI waarschuwt voor plaatselijke dichte mist in vrijwel het hele land. In de provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Brabant geldt code geel. Volgens de ANWB stond er ruim 700 kilometer file; Rijkswaterstaat zei eerder dat weggebruikers rekening moesten houden met een zware ochtendspits.
Door de mist kan het zicht op sommige plekken minder dan 200 meter zijn. Omdat mistbanken opeens kunnen opduiken, krijgen weggebruikers het advies extra goed op te letten en waar nodig mistverlichting aan te zetten.

Ongeluk

De dichte mist veroorzaakte ook ongelukken. Zo stond er een flinke file op de A27 tussen knooppunt Eemnes en Bilthoven vanwege een ongeluk ter hoogte van Maartensdijk. Er waren twee rijstroken dicht, de vertraging liep rond 08.00 uur op tot ruim een uur. Inmiddels is de weg vrijgegeven en loopt de vertragingstijd terug.

Wanneer mistlampen aan?

Mistlampen mogen aan de voorkant van de auto aan als het zicht minder is dan 200 meter. Dit geldt ook wanneer regen of sneeuw zorgt voor weinig zicht. Aan de achterkant van de wagen geldt dit bij zicht minder dan 50 meter. Bij heel veel regen mag het mistachterlicht niet aan. Op de snelweg is de afstand via de hectometerpaaltjes te meten. Elke 100 meter staat zo'n paaltje.
In de loop van de ochtend lost de mist op, meldt het KNMI. De waarschuwing geldt niet voor de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.