Sportminister: geen extra steun voor verenigingen in nood

De energierekening bij Roda'46 is volgens zeggen gestegen van 35.000 naar 135.000 euro per jaar.
De energierekening bij Roda'46 is volgens zeggen gestegen van 35.000 naar 135.000 euro per jaar. © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Amateursportverenigingen die door de hoge energieprijzen in de problemen zijn gekomen, hoeven niet op meer ondersteuning van het kabinet te rekenen. Minister Helder van Sport zei gisteren geen mogelijkheden te zien om meer te doen dan de maatregelen die ze al eerder heeft aangekondigd.
Sportclubs in en buiten onze regio luidden eerder de noodklok vanwege de gestegen prijzen. Zo is de energierekening van de Leusdense voetbalvereniging Roda'46 gestegen van 35.000 euro naar 135.000 euro per jaar. Voorzitter John Groenevelt noemt het zorgelijk dat zo veel clubs in de problemen kunnen komen, zeker gezien de belangrijke maatschappelijke rol die zij vervullen. “De verwachting is dat veel kinderen afhaken omdat ze het niet meer kunnen betalen. Dat zou zorgelijk zijn. Het moet voor iedereen betaalbaar blijven", zei hij afgelopen weekend tegen RTV Utrecht.
Uit een inventarisatie blijkt dat ongeveer 3600 van de ruim 26.000 sportclubs in de problemen komen vanwege de energiecrisis. Ook lopen bij veel clubs de inkomsten terug omdat minder mensen gaan sporten als ze de contributie niet meer kunnen betalen.

Oppositie boos

Oppositiepartijen reageerden gisteren ronduit boos op de mededeling van de minister dat zij niet bereid is om meer geld voor amateursportverenigingen te reserveren. Sportclubs mogen wat de Kamer betreft niet omvallen vanwege de brede impact van sport op de samenleving. Het verbetert de leefbaarheid in wijken, is goed voor de gezondheid en er zijn vele vrijwilligers actief.
De minister gaf aan het daarmee eens te zijn. Ze zei er alles aan te willen doen om sportverenigingen overeind te houden, maar garanties dat het overal zal lukken, geeft ze niet. Ze benadrukte dat de compensatie niet hetzelfde kan zijn als tijdens de coronaperiode. "We kijken hoe het loopt. Maar ik kan niet op voorhand zeggen dat er meer geld bij komt, die ruimte heb ik niet", aldus Helder.

Noodfonds

Helder stopte eerder 6 miljoen euro in een noodfonds voor de noodlijdende sportclubs met accommodaties. Voor deze steun moeten zij wel aan enkele criteria voldoen. De Kamer denkt dat het veel te weinig geld is en dat veel clubs buiten de boot zullen vallen. Volgens de minister lijkt het bedrag mager, maar ligt er een berekening aan ten grondslag. Daarnaast wees ze op andere steunregelingen waar ook sportclubs gebruik van kunnen maken zoals het gemeentefonds en de TEK-regeling voor bedrijven die veel energie verbruiken.
Daarnaast hoopt de bewindsvrouw dat mensen met een kleine portemonnee toch blijven sporten dankzij de tegemoetkoming die is te krijgen via de overheid, waarvoor in totaal miljarden zijn uitgetrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.