Van Japan tot Zuid-Amerika: Utrechtse maker OneLove-band in het oog van mediastorm

Ronald Heerkens met de OneLove-band.
Ronald Heerkens met de OneLove-band. © RTV Utrecht
Utrecht - Juist nu de OneLove-aanvoerdersbanden op het WK voetbal verboden zijn, zijn ze niet aan te slepen. Het Utrechtse bedrijf Voetbalshop.nl kan de vraag nauwelijks aan en moet intussen de internationale media te woord staan.
"De boel is geëxplodeerd", vertelt directeur Ronald Heerkens. "Van Japan tot Zuid-Amerika, geen medium lijkt ons over te slaan. We hebben ook live-uitzendingen gehad bij Bild Zeitung en straks moeten we even bellen met Zweden."

Meer gimmick dan business

Voetbalshop.nl zit in Leidsche Rijn. Het bedrijf heeft 300 medewerkers en draait 50 miljoen euro omzet per jaar. "De OneLove-bandjes maken we al twee jaar. Het is leuk, maar het is voor ons meer een gimmick dan business. Onze omzet draaien we met voetbalgerelateerde producten, zoals de shirts voor negen clubs in het betaald voetbal."
Maar nu is alles even anders. Aanvoerders van acht landen zouden op het WK voetbal de OneLove-band van Voetbalshop.nl dragen, een symbool vóór verbinding en tegen discriminatie. Maar vlak voor de start van het toernooi besloot wereldvoetbalbond FIFA dat dit bestraft zou worden met een gele kaart.
In Qatar hebben vrouwen minder rechten en riskeren homoseksuelen een celstraf. De FIFA wilde geen band die opgevat kon worden als een statement hiertegen. De KNVB vond een gele kaart voor aanvoerder Virgil van Dijk te ver gaan en koos eieren voor zijn geld.

Verkoop explosief gestegen

"Het is sindsdien een gekkenhuis, dat kan je gerust stellen", vertelt Heerkens. "De verkoop is explosief gestegen. Om je een ruwe schatting te geven: binnen een uur hebben we er 8.000 verkocht en in de eerste twee jaar 2.000. En het gaat maar door, we konden zelfs even niet leveren."
Inmiddels zijn er 10.000 verkocht. De bandjes van 4,99 euro worden vervaardigd in de fabriek in Utrecht en gedeeltelijk bij thuiswerkers in de avonduren. "We maken er geen winst ermee, het is gewoon cult. Over 25 jaar moet iedereen aan de OneLove-band denken bij dit WK. Het is een ultiem uithangbord."
Minister Conny Helder (Sport) zit vandaag op de tribune bij de wedstrijd tussen Qatar en Nederland. "Doet ze het of doet ze het niet", dat is de vraag voor Herkens. "Ze heeft de OneLove-band gekregen en ik hoop dat ze hem omdoet. We gaan het allemaal meemaken."
Heerkens wil zich verder inhoudelijk niet te veel in de OneLove-discussie mengen. "Dat ligt niet bij ons, maar ik sta er wel helemaal achter. Het gaat niet alleen om een regenboogband zoals veel mensen denken, maar om verbinding tussen alle culturen in de wereld. De FIFA zou daarin een positie moeten nemen."
Had de voetbalbond dan meer ballen moeten hebben? "De ballen van de FIFA zijn op het veld", besluit Heerkens.
Verslaggever Robert Jan Booij bij Voetbalshop.nl (07.40 uur)
Verslaggever Robert Jan Booij bij Voetbalshop.nl (08.40 uur)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.