Utrechtse stoeptegelgooier mishandelde gezin, veroordeling in 'bizarre zaak'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - "Jammer dat 'ie er niet is vandaag", zei de rechter in de Utrechtse rechtbank vanochtend. Met een fietspomp en brokken gebroken stoeptegels in zijn handen, mishandelde Asis A. een gezin met kinderen op straat in Utrecht. En daar bleef het niet bij, tussen de klappen door schreeuwde hij namelijk: "Ik wil je neuken! Ik ga je pakken!" Vandaag werd hij, zonder zelf aanwezig te zijn, veroordeeld.

Met een fietspomp en stoeptegels

Op dinsdagavond 6 september liep een vrouw samen met haar zoontje en twee dochters Asis A. tegen het lijf. Volgens het Openbaar Ministerie, dat zich onder andere baseerde meerdere getuigenverklaringen, liep het toen snel uit de hand.
Voor de moeder en haar kinderen stond een wildvreemde man, zijn mondhoeken waren spierwit en er druppelde veel zweet van zijn voorhoofd. "Ik ga je neuken!", riep hij herhaaldelijk naar de moeder en twee dochters van 12 en 17 jaar oud. 'Gewapend' met een fietspomp in zijn rechterhand begon hij vervolgens in te slaan op de vrouw. Ook de oudere dochter kreeg klappen, met een gebalde linkervuist stompte A. haar in het gezicht.
Als reactie op het geweld begon de moeder terug te slaan, maar het lukte haar niet om afstand te creëren. Nadat beide partijen een aantal klappen hadden uitgedeeld, sprong een omstander ertussen. "Ik wilde ze uit elkaar duwen", verklaarde hij. Maar daar nam A. geen genoegen mee, hij trapte hem met volle kracht tegen zijn been.
Na nog een aantal klappen ontstond er enige afstand tussen het gezin en A., maar veilig was het nog niet. De zoon zag plotseling stukken stoeptegel zijn kant op vliegen. Vijftien meter verderop trok A. de stenen uit de straat, die hij vervolgens brak en naar het gezin gooide. De zoon werd op zijn been getroffen door de vliegende brokstukken.

Cocaïne, wiet en 'flink wat drank'

Nog op dezelfde avond werd A. aangehouden in de buurt van de plaats delict. Hij bekende gelijk dat er wat gebeurd was, maar volgens hem was het niet hij die begon met schreeuwen en stenen gooien, maar het gezin. Als reactie zou hij weggerend zijn en stenen teruggegooid hebben. Uit een alcohol- en drugstest bleek al snel dat A. onder de invloed was van cocaïne, wiet en een "flinke hoeveelheid drank".
Het gezin kwam er zonder botbreuken van af, maar wel met flink wat blauwe plekken en zwellingen. "Het is een bizarre zaak. Zonder aanleiding werd het gezin belaagd door iemand die ze niet kennen", verklaarde de officier van justitie.

Geen hulp voor de verdachte

Dat A. niet aanwezig was vanochtend, vond de rechter jammer: "Nu kan er geen passende hulp voor de verdachte komen." En dat was wel hard nodig, volgens justitie. Na enige tijd gewerkt te hebben als timmerman, werd A. drie jaar geleden namelijk ontslagen vanwege zijn verslaving aan crack-cocaïne. Sindsdien woont hij begeleid in een huurwoning terwijl zijn dochter van 16 ergens anders bij haar moeder woont. Maar voor zowel zijn ambulant begeleider als de reclassering is A. nu onvindbaar.
Het was overigens niet de eerste keer dat A. voor de rechter moest 'verschijnen'. In 2021 is hij namelijk twee keer veroordeeld voor vernieling en in 2014 voor andere delicten. Toch typeerde de rechtbank hem als een 'first offender', omdat A. nog nooit veroordeeld is geweest voor mishandeling.
Ondanks dat de stoel van de verdachte leeg bleef vanochtend, kwam de rechter wel tot een uitspraak: 80 uur taakstraf. "Als hij er vandaag nou was, dan zou er wat meer duidelijkheid komen over de aanleiding van dit geweld", zei de rechter na afloop van de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.