Toekijken bij brand gevaarlijker dan gedacht

UTRECHT - Toeschouwers bij een brand kunnen beter niet direct achter het afzetlint gaan staan kijken. Dat stelt toxicoloog Frans Greven, die onderzoek deed naar de schadelijke effecten van blootstelling aan rook na een brand.
Hij promoveert hier dinsdag 26 april op aan de Universiteit Utrecht (UU). "Blootstelling aan rook tot een afstand van 100 meter van de brandhaard kan voor langdurige longklachten zorgen."

DRACHTEN

Greven onderzocht 140 hulpverleners en toeschouwers na een chemische brand in Drachten. "Een deel van de ondervraagden van de chemische brand had zes jaar na blootstelling aan rook nog steeds longklachten," zegt Greven.
Vierhonderd brandweerlieden die verschillende woning- en natuurbranden hadden geblust, deden mee aan een tweede onderzoek. "We vonden direct na de brand ontstekingsverschijnselen in opgehoest slijm en bloed van de brandweerlieden. Deze ontstekingen waren drie maanden later nog zichtbaar in het bloed", aldus Greven.
Verder kwam naar voren dat rook van woning- en natuurbranden net zo gevaarlijk is als die van chemische branden.

BRANDWEER

Greven zegt dat naast toeschouwers ook brandweerlieden nog alerter moeten zijn op het inademen van rook tijdens het blussen. "Ze gebruiken vaak pas adembescherming als de windrichting zo staat, dat de rook in hun gezicht waait. Maar dan hebben ze vaak al rook ingeademd die hun longen aantast."
Greven stelt dat blootstelling aan meer branden per jaar leidt tot meer problemen met ademhalen en gevoeligere luchtwegen. Er is nog niet onderzocht of deze klachten verdwijnen als daarna geen rook meer wordt ingeademd.

Toekijken bij brand gevaarlijker dan gedacht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.