Bedrijfsleven moet ruimte maken voor kiezer in het waterschapsbestuur

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Den Haag - De Eerste Kamer heeft een wet aangenomen waarbij vertegenwoordigers van het bedrijfsleven geen directe inspraak meer hebben in het waterschapsbestuur. In de waterschapsbesturen zijn momenteel zeven tot negen zetels gereserveerd voor vertegenwoordigers van de landbouw, natuur en bedrijfsleven. Daar kunnen burgers niet op stemmen, op de overige 23 zetels wel.
De nieuwe wet brengt daar verandering in. Er blijven nog maar vier van de gereserveerde zetels over: voor de agrariërs en voor de natuurbeheerders. Daardoor hebben burgers meer invloed bij de verkiezingen.
Gert-Jan Weierink is fractiesecretaris van LNE, de partij die de bedrijven in het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden vertegenwoordigt. Hij is teleurgesteld in de beslissing van de landelijke politiek. "Bij de bedrijven zit veel kennis die van pas komt bij de uitvoering van de taken van het waterschap. Bij het baggeren of bij waterzuiveringsinstallaties hebben wij korte lijntjes met bedrijven die dat kunnen doen."
Die kennis wordt volgens Weierink momenteel toegepast bij de versteviging van de Lekdijk en de waterzuiveringsinstallatie in Overvecht. Weierink noemt het waterschap een functionele democratie die een deel van zijn functionaliteit verliest bij de afschaf van de zetels voor het bedrijfsleven. "Zonder de geborgde zetels, wordt het waterschap een soort gemeentelaag of zouden de taken bij de provincie terecht kunnen."
De wet was een voorstel van GroenLinks en D66. Door het afschaffen van de bedrijfszetels willen zij het waterschapsbestuur groener en democratischer maken. Weierink: "Vergroenen is belangrijk, maar niet de kerntaak van een waterschap", legt Weierink uit. 15 maart zijn er weer waterschapsverkiezingen, maar Weierink twijfelt of de wet dan al in is gegaan. "Dat geeft ons vier jaar om met de politiek in gesprek te gaan of dit niet anders kan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.