De Grootste Kerstboom heeft weer lampjes: 'Hij blijft prachtig'

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
IJsselstein - De eerste lampen hangen weer in de Grootste Kerstboom van het land. Technici zijn dagenlang bezig om de 120 giga-lampen op de zendmast te hijsen. En dat in dit nogal donkere weer. "Zie jij al wat branden? Ik zie vooral mist."
Als je zelf een kerstboom hebt, herken je het wel. Voor je de lampjes in de boom hangt, test je ze even. En dat is precies waar ze vanochtend in IJsselstein ook mee bezig zijn. Maar dan in een iets grotere versie. Eén voor één zie je de lampen aangaan. "En ook nog even de schud-test uitvoeren", lacht lichttechnicus Coen Janssens. "Als die lamp er door een beetje geschud nu al afvalt, kunnen we 'm natuurlijk niet veilig 350 meter omhoog hijsen."
Het is ieder jaar weer een grote klus, dat hijsen van de lampen. Of het dit jaar weer zou gebeuren, was nog even spannend. Kon het wel doorgaan door de hogere energiekosten? "Dat viel ons alles mee", zegt Herbert van Zijl, van de Stichting Grootste Kerstboom. "Die 120 lampen verbruiken ongeveer evenveel als een straatlamp. Het ging ons meer om de donaties. Doordat iedereen wat krapper zit, duurde het even voor die op gang kwamen."
Door de dikke mist lampen hijsen: Grootste Kerstboom kan weer verlicht worden

'Vanaf boven is het toppie'

Maar - zoals bijna ieder jaar - kwam het met die donaties toch goed. En dus hangt Coen aan een zware kabel. "Ja, laat maar los!", roept hij naar zijn collega's. Stukje voor stukje zie je de lampen omhoog gaan. Je ziet ze verdwijnen in de mist. Over de portofoon hoort Coen: "Zie jij ze branden? Vanaf boven is het toppie."
Technicus Coen haalt zijn schouders op. "Hier beneden zien we bijna niks, maar als ze boven branden... Dan moet het goed komen." Met de hand wordt daarom de eerste kabel vastgezet. Nog elf te gaan, dus de mannen moeten nog even doorbikkelen de komende dagen.

Vrijwilligers uit Breukelen ook fan van de boom

Ze komen helemaal niet uit IJsselstein, maar staan vandaag wel met kaplaarzen in het weiland rondom de zendmast. Wenke en Joyce uit Breukelen zijn twee van de meerdere vrijwilligers die helpen bij het inhijsen van de lampen.

"We hebben niet zo'n boom in Breukelen, dus komen daarom maar hierheen", lacht Wenke. "Iedere keer als je in december langs die mast rijdt, weet je: ik ben bijna thuis. Dan moet je er toch wat aan doen om die kerstboom in ere te houden. Prachtig!"

Voor Coen blijft de Grootste Kerstboom - of-ie nou de grootste van de wereld is of niet - de mooiste klus van het jaar. En dat terwijl hij en zijn collega's ook 'gewoon' de verlichting van het Songfestival en festivals als Lowlands doen. "Ja, het is toch bijzonder dat je hieraan kan meewerken. Iedere keer als je er langs rijdt, denk je: wow, wat een ding is het toch."

Ontstekingsfeest

Op 10 december, volgende week zaterdag, gaan de lichtjes écht branden. Bij een heus ontstekingsfeest, dat na corona eindelijk weer mogelijk is, komt ook Xander de Buisonjé optreden. Het feest start om 18.00 uur, vanaf het Podiumterrein in IJsselstein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.