Vakbonden zijn het niet eens over cao leerlingenvervoer

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Leden van de vakbond CNV Vakmensen zijn akkoord gegaan met een cao voor het leerlingen- en zorgvervoer. De vakbond FNV wees de voorstellen al eerder al af en deed dat dinsdag opnieuw. De staking die woensdag gepland staat gaat dan ook gewoon door.
Volgens de nieuwe cao stijgen de salarissen volgend jaar met acht procent, en daarna nog eens met vier procent. Pauzes mogen alleen worden ingehouden als de chauffeur ook echt pauze heeft gehad. Verder moeten chauffeurs geen zeventig maar tachtig procent van hun salaris doorbetaald krijgen in de eerste weken dat ze ziek zijn.
"Die andere vakbond gaat akkoord met iets wat nog helemaal niet goed is uitonderhandeld, dus ze weten nog helemaal niet waar ze voor gaan tekenen. Bovendien blijven onze leden strijden voor volledige loondoorbetaling bij ziekte. Onbegrijpelijk dat een vakbond pikt dat werknemers gestraft worden als ze door ziekte niet kunnen werken", laat FNV-bestuurder Meindert Gorter weten.

Verbeteringen

Rick Pellis, onderhandelaar bij de CNV, zegt in een reactie dat er belangrijke verbeteringen voor chauffeurs komen. "Voor onze leden is dit voor nu voldoende. Er valt nog veel te verbeteren in de taxibranche, maar niet alles kan in één keer." De CNV doet dan ook niet mee met de staking woensdag.
KNV-voorzitter Bertho Eckhardt hoopt nog steeds dat de FNV akkoord gaat en dat de stakingen niet doorgaan. "Het zou ons verbazen wanneer deze stakingen toch doorgezet worden nu er een geldige cao ligt. Natuurlijk mogen FNV-leden staken, dat is hun recht. Maar voor mensen die afhankelijk zijn van zorgvervoer, bijvoorbeeld leerlingen in het speciaal basisonderwijs en mensen met een beperking, is deze staking echt kwalijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.