Sportspullenbank Maarssen: 'Geen minimuminkomen nodig om sportspullen te krijgen'

© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Maarssen - Skeelers, sportkleding, voetbalschoenen en hockeysticks: je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het bij de Sportspullenbank. Piet Donga is de oprichter en hij vindt dat iedereen moet kunnen sporten. "Sporten is erg belangrijk en iedereen moet het kunnen, ongeacht je financiële omstandigheden. Door spullen weg te geven willen wij faciliteren dat iedereen, dus zowel jong en oud, kan sporten."
De sportspullenbank werkt net als de Voedselbank en de Kledingbank, alleen hoef je hier geen minimum inkomen te hebben om voor de spullen in aanmerking te komen.

Sportspullenbank is onbekend

Het initiatief is niet nieuw, de sportspullenbank bestaat al sinds juli 2021. Maar toch kwam het niet van de grond en is het nog steeds vrij onbekend. Zo is er geen website met informatie. Piet legt uit dat het de bedoeling was om met de Voedselbank en de Kledingbank Stichtse Vecht onder één dak te zitten maar dat is niet gelukt. Ook was het de bedoeling om samen te werken met de Voedselbank in Utrecht en een website te bouwen maar die hebben het volgens hem te druk. "Daardoor is het allemaal blijven liggen."
© RTV Utrecht / Sibel Önemli

Hockey, wielrennen, voetbal

Sinds een maand zijn er vaste uitgiftemomenten op de woensdag- en de vrijdagmiddag, maar in Maarssen weten ze de Sportspullenbank nog niet te vinden. En dat terwijl er in het magazijn spullen voor iedere denkbare sport liggen. "Wielrennen, hockey, voetbal, tennis, schaatsen en ook zelfs paardrijden. Daarnaast hebben we ook veel kleding. Vooral de handdoeken zijn erg populair", vertelt Annelies. Soms geven ze die weg aan de lokale zwembaden want daar kunnen ze het volgens haar altijd gebruiken. Ook de voetbalschoenen zijn erg gewild.
© RTV Utrecht / Sibel Önemli
De spullen worden gedoneerd en afgeleverd in de kliko's die op verschillende locaties in Stichtse Vecht te vinden zijn, zoals bij de lokale sportclubs. Ook is er een kliko op de begane grond in MFA Safari te vinden, de locatie waar de instantie zit en waar ook de uitgiftemomenten zijn. "Eens in de maand gaat Piet alle locaties af om de kliko's te legen, dan wordt onze auto net een vrachtwagen", vertelt Annelies lachend. Iedereen mag doneren, maar het is van belang dat de spullen schoon worden aangeleverd en herbruikbaar zijn.
© RTV Utrecht / Sibel Önemli

Woensdag- en vrijdagmiddag

Het stel hoopt dat meer mensen de Sportspullenbank ontdekken. Ondanks dat ze in het gebouw op de eerste etage in een hoekje vrij verstopt zitten, denkt Annelies dat het ook voordelen heeft: "Ik kan me voorstellen dat schaamte een rol kan spelen. Als je uit het zicht van iedereen, gratis sportspullen op kan ophalen, dan verlaagt dat de drempel misschien." Op woensdag is de uitgifte van half 2 tot 3 uur in de middag, op de vrijdag kun je er terecht van half 3 tot 4 uur.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.