Ziekenhuis hoeft vooralsnog geen schadevergoeding te betalen aan ongeneeslijk zieke Sylvia uit Breukelen

Sylvia van der Veen
Sylvia van der Veen © RTV Utrecht
Breukelen - Het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hoeft vooralsnog geen schadevergoeding te betalen aan de 56-jarige kankerpatiënte Sylvia van der Veen uit Breukelen.
Volgens de ongeneeslijke zieke vrouw is in eerste instantie een verkeerde diagnose gesteld. Ze vindt dat er onzorgvuldig is gehandeld en eist daarom een voorschot op een schadevergoeding van 190.000 euro. De voorzieningenrechter oordeelde vandaag dat in de procedure niet vast is komen te staan dat het Antonius aansprakelijk is.
Van der Veen lijdt aan borstkanker en stelt dat haar traject drie jaar te laat is opgestart. Volgens haar hadden geen twee biopten afgenomen moeten worden maar vijf. Ook had haar situatie in een zogenoemd multidisciplinair overleg besproken moeten worden. De vrouw uit Breukelen baseert zich op een rapport van een door beide partijen ingeschakelde expert.
Volgens het Antonius is dit rapport echter niet op de juiste wijze tot stand gekomen. Het ziekenhuis zegt volgens het toen geldende beleid te hebben gehandeld. De rechtbank oordeelt dat vaststaat dat de expert niet alle medische gegevens van Van der Veen had toen hij zijn rapport opstelde. Daardoor beschikte de deskundige niet over materiaal dat vooral van belang is voor de vraag of de afgenomen biopten representatief waren of niet.
De rechter stelt daarnaast dat de expert niet op alle vragen ingaat, terwijl dit wel relevant is voor de beoordeling of het ziekenhuis aansprakelijk is. De conclusie is dat het rapport onvoldoende basis biedt om in een kort geding met voldoende zekerheid te zeggen dat er sprake is van ernstig verwijtbaar medisch handelen. Er kan dus op dit moment niet gezegd worden dat het ziekenhuis aansprakelijk is.
In een reportage van RTV Utrecht liet Van der Veen eerder weten dat ze hoe dan ook door zal gaan met procederen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.