St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gaat verdwijnen, alle zorg in 2035 naar Utrecht

© RTV Utrecht
Nieuwegein - Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gaat verdwijnen in de huidige vorm. In 2035 zal er geen kliniek met verpleegafdelingen meer zijn, maar ook geen Intensive Care en spoedeisende hulp. Deze zorg verhuist naar de vestiging in Leidsche Rijn, want er wordt toegewerkt naar één centrale locatie. Deze ingrijpende maatregel is volgens het ziekenhuisbestuur nodig om de kwaliteit van zorg in de toekomst te kunnen blijven garanderen.
Vanwege een toenemend aantal (kwetsbare) ouderen, mensen met een chronische aandoening en een tekort aan zorgpersoneel, zijn ziekenhuizen volop bezig om zorg anders te organiseren. Het St. Antonius heeft twee jaar onderzoek gedaan om te kijken hoe de zorg betaalbaar en toegankelijk gehouden kan worden met alle interne en externe ontwikkelingen.
Inwoners balen dat ziekenhuis uit Nieuwegein vertrekt
Na gesprekken met medewerkers, patiënten, gemeenten, huisartsen, ziekenhuizen en verpleeghuizen is uiteindelijk gekozen voor één locatie voor de toekomst: Leidsche Rijn.
Het ziekenhuis ziet er in 2035 heel anders uit. Voor veel zorg hoef je dan niet meer naar het ziekenhuis te komen. Nu al wordt er veel digitaal gedaan en steeds meer mensen willen gebruik maken van Mijn Antonius, video-afspraken en thuismonitoring.

Kans op sloop is groot

Bestuursvoorzitter Luc Demoulin: "We hebben te maken met vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en digitalisering. Daarnaast is het ziekenhuis in Nieuwegein in 2035 vijftig jaar oud en volledig afgeschreven. Wil je dan nog verder, zal je het volledig moeten afbouwen en weer opbouwen."
De kans is groot dat het ziekenhuis in Nieuwegein wordt gesloopt en dat er iets nieuws wordt gebouwd, afhankelijk van de behoefte die er is. Bijvoorbeeld een geriatrisch expertisecentrum of wonen met zorg.
Tot het zover is, blijft het St. Antonius investeren. Momenteel worden operatiekamers gerenoveerd en worden zes hartcatheterisatiekamers gebouwd. "Dat moet ook om de zorg op peil te houden. Er is geen sprake van een terugtrekkende beweging tot 2035."
De keuze voor Leidsche Rijn als centrale locatie is nu al genomen omdat vastgoedbesluiten een lange doorlooptijd hebben. Er is nu nog genoeg tijd om te kijken naar de precieze inrichting in Utrecht en Nieuwegein. De locatie in Leidsche Rijn zal in ieder geval grondig aangepast moeten worden voor 2035. "Utrecht wordt groter. Onze mensen gaan daarnaartoe en er is daar ook de ruimte om uit te breiden."

Komende jaren

Wat er tegen 2035 nog wel aan ziekenhuiszorg geboden wordt in Nieuwegein, gaat het ziekenhuis de komende jaren verder uitwerken in afstemming met samenwerkende partijen, patiënten en inwoners.
Demoulin: “Ik begrijp dat deze boodschap bij inwoners van Nieuwegein en omstreken misschien vragen oproept. Het is goed om te beseffen dat we spreken over een verandering die pas over zo’n 13 jaar concreet wordt. We nemen dus uitgebreid de tijd om in de komende jaren een passende invulling te geven aan zorg in de regio Nieuwegein. Dat gaan we als ziekenhuis niet alleen doen. Met partijen in de regio Nieuwegein blijven we daarover in gesprek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.