Een gezonde schoollunch hoeft niet saai te zijn, denkt deze Amersfoortse opvoedkundige

De lunchpocket met gezonde lunchrecepten voor scholieren
De lunchpocket met gezonde lunchrecepten voor scholieren © Kees Hoogendijk
Amersfoort - Als jonge moeder weet de Amersfoortse Lisette Davidsz hoe lastig het kan zijn om kinderen te verleiden om te kiezen voor een gezonde lunch. Toch is het haar gelukt, en niet alleen bij haar eigen drie kinderen. Steeds meer Amersfoortse scholieren kiezen voor gezond, dankzij een receptenboekje van haar hand dat op verschillende scholen wordt uitgedeeld.
Dat het een uitdaging is om scholieren gezond te laten lunchen op school is bekend. Open op een willekeurige school de broodtrommels en je zult zakjes chips, energiedrankjes, snoep en koek zien.
Het was opvoedkundige Lisette Davidsz al langer een doorn in het oog. Ze is van mening dat een gezonde lunch mogelijk is. Én dat het openmaken van een lunchtrommel met groente en fruit een feest kan zijn voor kinderen, in plaats van een teleurstelling. Daarom schreef ze een lunchpocket, een boekje vol met recepten en tips om het anders aan te pakken.

'Koning wrap'

Neem de 'tovermuffins' met fijngesneden groenten. Of wat dacht u van de 'koning wrap en koningin wrap'? Twee kleurrijke wraps. De een is een gele zogeheten wortelwrap gevuld met kipkerriesalade en cherrytomaatjes. De ander een rode bietenwrap gevuld met geitenkaas en dunne partjes appel.
"Je moet het aantrekkelijk maken", legt Davidsz uit. Een halve paprika of een tomaat in de lunchtrommel kan afschrikken, maar verwerk het in een vrolijk ogend gerecht en het ziet er ineens feestelijk en lekker uit. "Betrek je kind bij het maken van de gerechten. Dan leren ze iets over de smaak en kunnen ze het zelf vrolijk maken."
Vrolijke recepten voor een gezonde schoollunch in de lunchpocket
Vrolijke recepten voor een gezonde schoollunch in de lunchpocket © RTV Utrecht
Inmiddels zijn er in samenwerking met de gemeente Amersfoort ruim 8000 exemplaren van het gratis boekje verspreid op diverse scholen in Amersfoort. Die liggen niet stof te happen in een hoek van het klaslokaal, maar blijken ook echt gebruikt te worden. Hoewel dat niet vanzelf gaat. Lisette Davidsz organiseert ouderbijeenkomsten om met ouders in gesprek te gaan over voeding en het maken van gezonde keuzes. Niet met het geheven vingertje maar uitnodigend.

Zeven chocoladerepen

"Ik hoor heel vaak: ik wist niet wat gezonde voeding betekent. Ik had bijvoorbeeld een vader die echt dacht dat het goed was dat hij zijn kind zeven chocoladerepen meegaf." Door in gesprek te gaan en inspirerende voorbeelden te geven hoopt Davidsz tot andere keuzes te bewegen. Onder meer op de Amersfoortse Bilalschool, een school op Islamitische grondslag, organiseerde de opvoedkundige een succesvolle bijeenkomst.
"Ze wist de groep meteen te raken op een laagdrempelige manier. Ouders durfden zich kwetsbaar op te stellen en verwijzen nog wel eens naar de bijeenkomst", vertelt schoolleider Latifa Benbouker. Vanwege het succes wordt gekeken of het binnenkort mogelijk is om een soortgelijke bijeenkomst te organiseren maar dan voor de kinderen.
Een gezonde keuze wordt volgens Davidsz nog te vaak gezien als een dure keuze. "Ten onrechte, kant en klare koeken, chips en dergelijke zijn uiteindelijk vaak duurder, zeker met de gestegen prijzen in de supermarkt." De recepten in de lunchpocket zijn makkelijk en betaalbaar, stelt de Amersfoortse pedagoog.
De decembermaand staat bekend als de feestmaand met veel verleiding van allerlei suikers en dikmakers in de supermarkt. Lisette Davidsz hoopt daarvan niet al te veel terug te zien in de lunchtrommel. Ter overweging daarom: een lief briefje namens de Sint of Kerstman bij de lunch? Dat zorgt volgens Davidsz voor een fijne start. En vrolijk de boel extra op door een pietengezicht te maken van fruit en in plaats van een suikerhart een hartje van komkommer of wortel toe te voegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.