Utrecht zet door met tweede vluchtelingenboot, maar moet wel overleggen met eigenaar wooncomplex

© RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht en een eigenaar van een appartementencomplex aan de Keulsekade moeten eerst nog even met elkaar om de tafel om te kijken of ze er toch niet samen uit kunnen komen. De rechter hoort dan vrijdag of hij nog een uitspraak moet doen in het kort geding dat was aangespannen over het aanmeren van een tweede opvangschip voor Oekraïners in de stad.
Het schip, de MS Danubia, dobbert nu nog in Hongarije, maar met een beetje doorvaren kan het over een week of twee à drie hier in Utrecht zijn. Het vertrekt in ieder geval dit weekend en als het aan de Keulsekade aankomt dan is de plek ook wel gereed. De aanmeerpalen staan er in ieder geval al. Die doortastendheid van de gemeente steekt ook een beetje, zegt de advocaat van The Switch B.V., de eigenaar van wooncomplex Zuidkant. "De vergunningen zijn nog niet eens rond, maar als dat schip er eenmaal ligt, dan doe je er niets meer aan."
Het kort geding vandaag moet je dan ook zien als een laatste poging om nog iets te regelen. Kan het niet een paar honderd meter verderop? Of is de gemeente dan bereid om het bedrijf financieel tegemoet te komen? The Switch B.V. vreest dat zo'n schip pal voor de deur de privacy van bewoners aantast en daarmee hun woongenot. Huurders zouden nu al om een huurprijsverlaging vragen én potentiële huurders zouden afhaken. De verhuurder vreest verder ook overlast van fout geparkeerde fietsen en auto’s.
De gemeente denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen en schermt met de situatie op de woningmarkt in de stad. De advocaat van de gemeente kan zich niet voorstellen dat de appartementen op die plek niet van de hand gaan, zelfs met een schip voor de deur. Alle wat technische bezwaren over benodigde vergunningen en ontheffingen worden verder afgewimpeld. Volgens de gemeente gaan die er gewoon keurig op tijd komen en zelfs dan weegt het maatschappelijk belang zwaarder dan het belang van The Switch B.V.. "Want er is nou eenmaal een enorm tekort aan opvangplekken voor Oekraïners. En de gemeente grijpt elke mogelijkheid voor opvang aan."

Meer opvang nodig

Volgens de advocaat van de gemeente zijn er nu zo'n veertienhonderd Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en daarvan worden er zeshonderd opgevangen door de gemeente. De rest verblijft dus nog steeds bij particulieren, maar daar is de koek inmiddels ook vaak al op. Steeds meer vluchtelingen willen graag doorstromen naar een opvang van de gemeente en met de laatste Russische aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne zwelt ook daar de stroom weer aan. De gemeente heeft het tweede opvangschip dan ook hard nodig.
Een andere plek zit er ook niet in, zegt de gemeente, al was het alleen maar omdat dit schip ergens anders niet past. "Het is dit schip of niks. Een kleiner schip, dat elders kan liggen, is er nu gewoon niet." De schepen met genoeg plek voor de opvang van vluchtelingen liggen inmiddels ook niet meer voor het oprapen. De gemeente zegt verder uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar mogelijke alternatieven, maar die zijn stuk voor stuk afgevallen. En dat het schip in een wijkbericht op een andere plek stond ingetekend? Ja, dat was een foutje, maar dat heeft geen enkele juridische status. Zo'n wijkbericht is er om te informeren, maar er kunnen niet al te veel rechten aan ontleend worden.
De gemeente houdt dus voet bij stuk, juist vanwege de noodsituatie in de opvang van vluchtelingen. Er valt nog wel te praten over het verplaatsten van het nieuwe schip, als het schip dat er nu al ligt op termijn niet meer nodig is. Daar valt nog niks over te zeggen, maar als dat kan dan doen ze dat "met alle liefde en plezier". En over een hek of beheersmaatregelen valt ook te praten, maar over financiële tegemoetkomingen kon de advocaat nu in ieder geval nog niks zeggen.
Of The Switch B.V. daarmee genoegen neemt, is nu de vraag. Ze weten nu in ieder geval dat de gemeente niet van plan is te wijken. Advocaat Richard de Laat wist aan het einde van het kort geding met een beetje wrange humor nog wel wat waardering op te brengen voor de redelijk starre houding van de gemeente. "Je weet in ieder geval waar je aan toe bent." De rechter hoort vrijdag of de partijen toch nog een compromis hebben weten te bereiken. Zo niet, dan doet hij op 14 december uitspraak.
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.