Politie pakt ontsnapte tbs'er op na steekpartij Soest: 'Uitzoeken in hoeverre we dit hadden kunnen voorkomen'

Soest - De politie heeft een ontsnapte tbs'er opgepakt die wordt verdacht van een steekpartij in Soest eerder vandaag. Daarbij raakte een 27-jarige vrouw zwaargewond. De 31-jarige tbs'er nam vanochtend de benen tijdens begeleid verlof in Nijmegen.
De vrouw werd meerdere keren gestoken in een flat op de Smitsweg. Volgens de politie is ze niet in levensgevaar. De verdachte werd enkele uren na de steekpartij aangehouden in de Zuid-Hollandse plaats Bergschenhoek.

'Neef van tbs'er die ook ontsnapte'

Volgens De Telegraaf is de opgepakte man een neef van Sherwin Benshomin Windster, de man die eerder dit jaar ontsnapte uit dezelfde Pompekliniek in Nijmegen. Bronnen melden aan de krant dat hij eerder is veroordeeld voor doodslag. Hij kreeg een celstraf van acht jaar plus tbs. Sherwin Benshomin Windster is nog altijd spoorloos en staat sinds deze maand op de Nationale Opsporingslijst.
Je kunt je voorstellen dat wij moeilijk elke woning en straat waar dan ook kunnen beveiligen.
Politiewoordvoerder Wim Hoonhout
Volgens politiewoordvoerder Wim Hoonhout is groot alarm geslagen toen de man vanochtend vluchtte. "Als een ontsnapte tbs'er ervandoor gaat, worden alle eenheden geïnformeerd. Dat is een reguliere gang van zaken." Het lijkt erop dat bij de politie toen nog geen signalen waren dat de man naar Soest zou gaan en de vrouw zou neersteken. "Het zal zeker in het onderzoek worden meegenomen in hoeverre we dit hadden kunnen voorkomen."
Hoonhout zegt dat het de Utrechtse politie niet bekend was dat de tbs'er familie, vrienden of andere bekenden in Soest en omgeving zou hebben. "Je kunt je voorstellen dat wij moeilijk elke woning en straat waar dan ook kunnen beveiligen."
Politiewoordvoerder Wim Hoonhout vertelt hoe de politie opschaalt als een tbs'er ontsnapt.
Volgens Omroep Gelderland zou de man zijn ontsnapt door bij iemand in de auto te stappen. Maar de politie kan dat niet bevestigen. Hij is uiteindelijk opgespoord door middel van 'tactisch en digitaal onderzoek'. "Denk aan sporen zoals bijvoorbeeld betalingsverkeer en telefoonverkeer."
Andy Kraag, hoofd van de Dienst Landelijke Recherche, vindt het "vreselijk dat deze tbs'er kon ontsnappen en vermoedelijk direct een vrouw heeft neergestoken", meldt hij op Twitter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.