Utrechtse imam waarschuwt in aanloop naar WK-duel Marokko: 'Vernielers hebben heel veel te verantwoorden'

Utrecht - "Vieren moet leuk blijven, ga niet vernielen", dat is de (video)boodschap van de Utrechtse imam Abdeljalil Sayfaoui in aanloop naar het WK-duel tussen Marokko en Canada vanmiddag om 16.00 uur.
Afgelopen zondag waren er rellen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag nadat Marokko België had verslagen. Ook in Brussel en Antwerpen ging het mis. Meerdere relschoppers werden gearresteerd.
Hoewel er enkele brandjes waren, bleef het in Utrecht en Amersfoort vrij rustig. Niettemin doet imam Sayfaoui van moskee Essalaam in Hoograven op YouTube een oproep aan jongeren op zich te gedragen. "Zorg dat je je gezonde verstand gebruik. We vieren, maar we vernielen niet”, zegt de imam.
Sayfaoui steekt ook zijn mening over de relschoppers niet onder stoelen of banken. "Wie vertegenwoordig je eigenlijk? Een Marokkaanse vlag in je handen en dan vernielen? Dat kan niet. Vertegenwoordig je je vader of moeder? Nee. Vertegenwoordig je de Marokkaanse gemeenschap? Iedereen heeft afstand genomen. Je bent gewoon je eigen land aan het vernielen, het land waar je woont. Dat hoort echt niet bij vieren.”
De imam waarschuwt jongeren die toch iets van plan zijn. "Vernielers hebben niks te vieren. Zij hebben heel veel te verantwoorden. Hier op deze aarde en hierna.”
Het Marokkaanse elftal kan zich voor het eerst sinds 1986 plaatsen voor de volgende ronde. In de grote steden bereiden de autoriteiten zich voor op een volksfeest bij plaatsing, maar ook op mogelijke onrust.
Ook de bondscoach van Marokko heeft de rellen veroordeeld en fans opgeroepen tot respect.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.