Utrechtse advocaat Yehudi Moszkowicz krijgt voorwaardelijke schorsing nadat arbeidsconflict volkomen escaleert

© ANP
Utrecht - De Utrechtse advocaat Yehudi Moszkowicz heeft in hoger beroep een voorwaardelijke schorsing van zes weken van het hof van discipline gekregen. Ook moet hij 2000 euro aan proceskosten betalen.
Aanleiding voor de zaak is een arbeidsconflict uit 2019. Een kantoorgenoot zegt zijn arbeidsovereenkomst op, waarna de situatie al snel escaleert. Moszkowicz, die als enig aandeelhouder van zijn kantoor ook de werkgever van de man is, is het niet eens met de opzegging. Maar de kantoorgenoot houdt voet bij stuk.
Daarna zet Moszkowicz de man direct op non-actief, terwijl die nog drie rechtszaken heeft lopen. Daardoor heeft de man onder meer geen toegang meer tot zijn mail. De deken probeert vervolgens te bemiddelen en afspraken tussen beide partijen te maken over het afhandelen van de lopende rechtszaken.

Onterechte declaraties

Enkele weken later komt de inmiddels vertrokken kantoorgenoot erachter dat er drie zogeheten toevoegingen bij de Raad voor Rechtsbijstand op zijn naam zijn gedeclareerd. Een toevoeging is een vergoeding die een advocaat krijgt van de overheid als zijn cliënt niet alle kosten zelf kan betalen.
De man is het daar niet mee eens omdat de rechtszaken dan nog lopen en trekt aan de bel bij zowel de deken als de Raad voor Rechtsbijstand. Die laatste laat aan Moszkowicz weten de drie toevoegingen te willen intrekken.
Moszkowicz wil dat niet doen. Volgens hem waren de drie zaken terecht gedeclareerd. Niet alleen omdat niet duidelijk was wat de toekomst van zijn kantoorgenoot zou zijn, maar ook omdat de werkzaamheden nog tijdens zijn dienstverband waren verricht zodat die bedragen zijn kantoor zouden toekomen.

Alles uit de kast

Hierna escaleert het conflict in een hoog tempo. Moszkowicz trekt alles uit de kast om zijn gelijk te halen en jaagt daarmee niet alleen zijn vertrokken kantoorgenoot, maar ook de deken en de Raad voor de Rechtsbijstand tegen zich in het harnas.
Zo wil Moszkowicz onder meer de deken van de orde van advocaten als getuige laten verhoren omdat die geweigerd zou hebben de handel en wandel van zijn voormalige werknemer te onderzoeken. Uiteindelijk dient de deken een zogeheten dekenbezwaar in, waarna Moszkowicz zich moet melden bij de raad van discipline.
Die oordeelt in 2021 hard over het handelen van de Utrechtse advocaat. Zo stelt de raad onder meer dat Moszkowicz "zich niet als redelijk handelend advocaat [heeft] gedragen door intimiderend gedrag te vertonen om anderen zijn wil op te leggen met tal van verzoeken en procedures".
Ook de manier waarop hij met de medewerkers van de Raad voor Rechtsbijstand is omgegaan "getuigt van een gebrek aan respect voor deze belangrijke ketenpartner van de advocatuur". De raad noemt het handelen van Moszkowicz hierin "onbetamelijk".

Hoger beroep pakt slecht uit

Moszkowicz krijgt een voorwaardelijke schorsing van vier weken, maar gaat in hoger beroep bij het hof van discipline. Dat pakt verkeerd voor hem uit nu de voorwaardelijke schorsing is verhoogd naar zes weken. Ook het hof is van mening dat Moszkowicz de drie zaken niet voortijdig had mogen declareren en dat hij de situatie onnodig heeft laten escaleren.
"Met deze verzwaring wil het hof aan verweerder een duidelijk signaal geven dat hij zich in het vervolg anders zal moeten opstellen en niet alleen in woord maar vooral in daad een bijdrage moet gaan leveren aan de normalisering van verhoudingen met degenen met wie hij beroepshalve van doen heeft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.