Utrechtse politiek stemt in met revolutionair plan: honderden huizen in Overvecht van het gas af

Volgens wethouder Lot van Hooijdonk is het gasvrij maken van huizen hard nodig om de energiedoelen te halen.
Volgens wethouder Lot van Hooijdonk is het gasvrij maken van huizen hard nodig om de energiedoelen te halen. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De Utrechtse gemeenteraad is zoals verwacht akkoord gegaan met het aardgasvrij maken van huurhuizen in de wijk Overvecht. Dat betekent dat 320 huishoudens vanaf 1 januari 2024 niet langer op gas kunnen koken.
Een meerderheid van de lokale politiek stemde vanavond in met het plan. Daarmee wordt Utrecht de eerste gemeente die bewoners gedwongen van het aardgas afhaalt.
In de wijk liggen gasleidingen die uit veiligheidsredenen zouden moeten worden vervangen omdat ze 'bros' zijn. Door de woningen gasloos te maken, hoeven de oude leidingen niet te worden vernieuwd en dat scheelt de gemeente geld.
Bovendien is het plan hard nodig om vaart te maken met de energietransitie, zeggen woningcorporatie Mitros en wethouder Lot van Hooijdonk. Van Hooijdonk: "We hebben in het klimaatakkoord afgesproken dat uiterlijk 2050 heel het land van het gas af is. Dat betekent dat we nu echt moeten beginnen, en dat dus een aantal wijken eerder aan de beurt zijn."
Volgens de Volkskrant was bij een raadpleging 5 procent van de 320 huishoudens tegen het overstappen op elektrisch koken. 92 procent was voor, 3 procent onthield zich van stemming. Van Hooijdonk "Bewoners zagen dat ze er financieel op vooruitgaan. De mensen in Overvecht koken namelijk alleen op gas, hun huizen verwarmen ze me stadsverwarming. Voor dat koken op gas betalen zij vastrecht, met elektrisch koken valt dat weg en dat scheelt een paar honderd euro per jaar."
Woningcorporatie Mitrots gaat de nieuwe apparatuur in de keukens van bewoners installeren. Van Hooijdonk: "De mensen krijgen ook pannen uitgereikt, het kost ze dus niets. Ook kunnen ze meedoen aan een kookworkshop om te leren hoe je op, in dit geval inductie, moet koken."
Utrecht probeert huizen al jaren aardgasvrij te maken. Aanvankelijk was het nog de vraag of er geen juridische belemmeringen waren. Maar een wijziging in de Crisis- en herstelwet maakt het voor de gemeente mogelijk om dwang toe te passen.
Overvecht-Noord is sinds een paar jaar een aardgasvrije proeftuin. In 2030 moeten alle circa 8.800 woningen in de wijk van het gas af zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.