Grebbelinie wordt Rijksmonument

REGIO - De Grebbelinie tussen Spakenburg, de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe wordt maandag een officieel Rijksmonument. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vrijdag bekend gemaakt.
De linie was eeuwenlang een van de belangrijkste verdedigingswerken van ons land. Het wist de Franse inval van 1794 niet te voorkomen, maar deed in de Tweede Wereldoorlog wel goed werk in de strijd tegen de Duitsers. In 1944 keerden de Duitse bezetters de linie om tegen de geallieerden.
Veel elementen van de Grebbelinie zijn nog steeds zichtbaar in het landschap, zoals de liniewal, forten, kaden, sluizen, bunkers, tankgrachten en versperringen.

STICHTING

De aanwijzing door staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur beschermt de linie voor de toekomst, hoopt de stichting. De stichting Grebbelinie deed zes jaar geleden de aanvraag voor de status van rijksmonument deed. De bestuursleden geven dfe staatssecretaris Zijlstra maandag tekst en uitleg.
"De Grebbelinie bestaat uit veel dijken en is soms overwoekerd door natuur. Het is erg makkelijk daar onbewust een schop in te zetten en de boel te vernielen," geeft secretaris Jan de Vries als reden voor de aanvraag.
De provincies Utrecht en Gelderland zijn al bezig met het in ere herstellen van de linie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.