Bezorgde reacties, veel vragen maar ook kansen na vertrek St Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein

© RTV Utrecht
Nieuwegein - Ja, overvallen was ze wel, zegt Alma Feenstra. De fractievoorzitter van GroenLinks in Nieuwegein had het besluit van St. Antoniusziekenhuis om in 2035 alle zorg naar Leidsche Rijn te verhuizen niet zien aankomen. Toch is er ook begrip: “Ik denk dat het een zorgvuldig genomen besluit is. En je kan het natuurlijk ook niet anders doen dan het in één keer onverwacht te brengen.”
Die reactie deelt ook de VVD in Nieuwegein. “Het St. Antonius is zelf bevoegd om dit besluit te nemen”, zegt fractievoorzitter Kelly Vizee. “In Nieuwegein zijn er ook geen uitbreidingsmogelijkheden voor het ziekenhuis. Maar ik snap wel dat mensen zich zorgen maken dat het ziekenhuis uit Nieuwegein verdwijnt.”

'Hoe dan?'

Want die zorgen zijn er inderdaad. Op sociale media regent het reacties onder het bericht dat RTV Utrecht over de sluiting plaatste. “Bizar en te zot voor woorden”, vindt een lezer. “Hoe dan? Dit is het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor ons”, reageert een ander. Ook maken veel mensen zich zorgen om de bereikbaarheid. “Dat gaat wat worden als je geen auto hebt, want in Nieuwegein stopt de tram vlak voor de deur en in Leidsche Rijn moet je verder lopen en ook nog een drukke weg oversteken.”
Die zorgen herkent Feenstra. “Ik ken mensen die juist in Nieuwegein zijn komen wonen omdat ze hartproblemen hebben en zo dicht bij het ziekenhuis woonden. Mensen die intensieve zorg nodig hebben, kunnen soms ook geen auto meer rijden.”
Maar niet op elk vlak hoeft er achteruitgang te zijn. Zo zegt de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU), dat de ambulancezorg in de provincie Utrecht verleent, dat ze vooralsnog geen knelpunten zien ontstaan als het ziekenhuis in Nieuwegein verdwijnt. Er wordt dus niet verwacht dat mensen langer op een ambulance hoeven te wachten als die nodig is. "We worden in goed overleg meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen van het St. Antoniusziekenhuis", laat een woordvoerder van de RAVU weten.

'Nauwe banden blijven'

Burgemeester Frans Backhuijs zegt dat de banden met het ziekenhuis nauw blijven. “We gaan samen met het ziekenhuis de zoektocht aan: wat hebben we nodig in Nieuwegein en wat kunnen we bieden?” Hij wijst er daarbij ook op dat de zorgsector snel verandert. “Er zijn nu al technologische ontwikkelingen waardoor minder mensen naar het ziekenhuis gaan”, doelt hij onder meer op het stijgende aantal online consulten.
“Er zijn steeds meer ouderen die even zorg nodig hebben, maar niet naar het ziekenhuis hoeven”, vervolgt de burgemeester. “Die hoeven ook niet naar het verpleeghuis. Misschien dat we dat gat in de zorg kunnen invullen op de plek waar nu het Antonius-ziekenhuis staat.”
“Het gaat natuurlijk om een plek middenin het centrum”, zegt Feenstra. “Wat betekent het vertrek van het ziekenhuis? Welke ontwikkelingen kunnen daar plaatsvinden?” vraagt de GroenLinks-politicus zich af. Mogelijk leent de locatie zich voor nieuwbouw woningen. “Een gezonde plek, met veel groen”, hoopt het raadslid. Al geeft ze wel aan dat dan eerst gekeken moet worden of dat haalbaar is en of het bestemmingsplan dat überhaupt toelaat.
Ook Backhuijs kijkt optimistisch naar de toekomst. De burgemeester verwacht dat inwoners in de toekomst weliswaar voor complexe ingrepen naar het ziekenhuis in een andere gemeente moeten, maar hoopt dat er nog volop zorg wordt geleverd in Nieuwegein. “Ik heb zelf de droom waarbij we in 2035 niet meer het Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein hebben, maar het Antonius-gezondheidshuis.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.