Gedenkstenen voor Joodse oorlogsslachtoffers op Oudegracht: 'Hun verhalen verdienen deze aandacht'

© RTV Utrecht / Fiep Herinckx
Utrecht - Aan de Oudegracht in Utrecht zijn vandaag herdenkstenen geplaatst ter nagedachtenis aan Joodse oorlogsslachtoffers. Het gaat om zogenoemde struikelsteentjes ter hoogte van de Geertebrug. Initiatiefnemer Jim Terlingen is blij met de toenemende aandacht voor de Utrechters die hebben geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De glimmende stenen van 10 bij 10 centimeter zijn geplaatst bij de huisnummers 335 en 339, waar de families Herschel en Perel woonden. Die families kwamen om in concentratiekampen. Historisch onderzoeker Jim Terlingen kwam hen op het spoor toen hij onderzoek deed voor zijn boek.
Hun verhalen verdienen deze aandacht, want die aandacht is er nooit geweest.
Journalist Jim Terlingen
Terlingen vindt het een goede ontwikkeling dat er steeds meer ruimte is voor het herdenken van oorlogsslachtoffers. "We zijn gewoon door gaan leven na de oorlog. Maar nu realiseren we wat voor trauma's het heeft opgeleverd bij families. Het is fijn dat we dat alsnog proberen te verwerken."
De struikelsteentjes zijn geplaatst door de gemeente, maar ze hadden er volgens Terlingen niet kunnen komen zonder de inzet van buurtbewoners. "Zij zijn heel betrokken. En ze vinden, net als ik, dat het recht doet aan het grote leed. Hun verhalen verdienen deze aandacht, want die aandacht is er nooit geweest."
Op de stenen staan de namen van de omgekomen joden. Hoewel de stenen 'struikelstenen' heten is het niet de bedoeling dat voetgangers er letterlijk over struikelen. "Het idee is dat je niet zelf struikelt, maar wel dat je hart struikelt", legt Terlingen uit.
De stenen zijn deze ochtend onthuld door wethouder Eva Oosters. Om voldoende ruimte te maken voor de onthulling werd een deel van de Oudegracht afgezet.
Gedenkstenen voor Joodse oorlogsslachtoffers op Oudegracht: 'Hun verhalen verdienen deze aandacht'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.