Amersfoort baalt van geweld na WK-zege Marokko: 'Er wonen hier ouderen met rollators, die kunnen niet weg'

Zondag werd een scooter in brand gezet door Marokko-fans.
Zondag werd een scooter in brand gezet door Marokko-fans. © Keistad Nieuws
Amersfoort - De gemeente Amersfoort noemt het onacceptabel dat feestende jongeren gisteravond vuurwerk hebben gegooid naar de politie. Bij rotonde De Stier kwamen zo'n driehonderd mensen samen na de gewonnen WK-wedstrijd van Marokko. Mensen uit de buurt zijn angstig en vrezen nu al voor het volgende duel. "Ik hoop dat ze verliezen."
Het feestje gisteravond bij De Stier was al de tweede deze week. Beide keren eindigde het grimmig. Zondag waren meerdere kleine brandjes en er werd een scooter in brand gezet. Gisteravond zochten sommige jongeren de confrontatie met agenten. Die besloten de straat schoon te vegen met hulp van politiehonden, waarna het snel rustig werd op straat.
"Bij de vieringen van zondag was er schade en wat brandjes, op donderdag was dat er niet", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Juist omdat is ingegrepen."

Buurt niet blij met onrust

De schrik zit er best wel in bij sommige buurtbewoners en ondernemers. "Dit voelt niet prettig", zegt een ondernemer die anoniem wil blijven. "Ik was gisteren om 17.00 uur in m'n eentje op de zaak en heb toen besloten eerder weg te gaan. Ik wil hier niet zijn met die onrust."
Maandag werd ze ook al geconfronteerd met rellen na een wedstrijd van Marokko, toen ze op de stoep een uitgebrande scooter zag liggen. "Gelukkig heb ik geen steen door het raam gehad."
Ze denkt niet alleen aan haar eigen veiligheid, ook aan die van buurtbewoners. Aan de rotonde, op de grens van het centrum met de Van Randwijcklaan, zijn namelijk veel appartementen waar ouderen wonen. "Dat zijn mensen van in de 70 en 80 met rollators. Die kunnen niet weg." Bovendien zit aan de rotonde ook het Sint Elisabeth Verpleeghuis.
De Stier lijkt een soort afspreekplek. Ik heb het idee dat er ook veel jongens komen met andere nationaliteiten dan de Marokkaanse.
Anonieme ondernemer
De Stier is vaker een plek waar mensen samenkomen. Oranje-fans vierden er vorig jaar feest toen Nederland een EK-wedstrijd won. Tijdens de coronalockdown in 2020 waren er ook af en toe rellen die zich concentreerden rond De Stier. "Het lijkt een soort afspreekplek", zegt de anonieme ondernemer. "Ik heb het idee dat er ook veel jongens op af komen met andere nationaliteiten dan de Marokkaanse. Er staan ook Nederlandse jongens tussen."
Dat beeld wordt bevestigd door een andere ondernemer, die eveneens anoniem wil blijven. "Het zijn niet alleen mensen uit Liendert en van het Neptunusplein, maar ook uit andere delen van de stad. Het is hier een beetje zoals de Kanaalstraat in Utrecht. Hier moet je zijn als het feest is."
De politie zette gisteravond enkele straten af om de rust terug te laten keren.
De politie zette gisteravond enkele straten af om de rust terug te laten keren. © Keistad Nieuws

Gemeente praat met Marokkaanse Amersfoorters

De gemeente benadrukt dat het niet alleen ellendig was. Er moet ruimte zijn om op een positieve manier een feestje te vieren. Zo lang voetbalfans dat doen zonder dat de vreugde omslaat in wangedrag, vindt de gemeente het prima.
De gemeente heeft naar eigen zeggen goed geanticipeerd op de onrust. Zo is vooraf contact gelegd met Amersfoorters uit de Marokkaanse gemeenschap. "Met hen is het gesprek aangegaan hoe wel ruimte te blijven geven aan het uiten van vreugde, maar ook voorkomen dat de vreugde omslaat in wangedrag."
Ik hoop dat ze dinsdag verliezen. Anders vrees ik dat m'n ramen het niet houden.
Een anonieme ondernemer uit de buurt
Ondertussen is de blik alweer gericht op dinsdag. Dan speelt Marokko de eerste knock-outwedstrijd tegen Spanje. "Ik hoop dat ze verliezen", zegt een van de anonieme ondernemers lachend. "Anders vrees ik dat m'n ramen het niet houden. Als Marokko wéér wint ben ik weg." Zijn zaak zit op steenworp afstand van De Stier. Tot nu toe is zijn winkel ongehavend gebleven. Dat dankt hij naar eigen zeggen vooral aan de massale politie-inzet van gisteravond.
Een andere ondernemer houdt haar hart vast voor aanstaande dinsdag. "Ik heb niets met voetbal, maar zit nu wel constant de app te checken wanneer Marokko speelt. We houden er zeker rekening mee."

Ook Marokko-feestjes in andere grote steden

Amersfoort is niet de enige stad waar de Marokkaanse WK-successen leiden tot feestvreugde op straat. In de Utrechtse wijk Lombok gingen fans ook massaal de straat op. Ze zwaaien met vlaggen, zingen, toeteren met auto's en scooters en steken vuurwerk af. In Utrecht leidde dat voor zover bekend niet tot wanordelijkheden, zoals confrontaties met de politie of vernielingen.
In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gebeurde dat wel. De ME moest op sommige plekken zelfs ingrijpen. Minister Yesilgöz van Justitie noemt de rellen 'onacceptabel' en 'ongelooflijk asociaal'. "Als jij het in je hoofd haalt om je eigen stad te vernielen en politiemensen te belagen met explosieven, dan ben je gewoon crimineel bezig."
Het geweld wordt steeds zorgwekkender. Het houdt maar niet op.
Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond
Ook politiebonden spreken schande van de rellen. "Het geweld wordt steeds zorgwekkender", zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. "Het houdt maar niet op." Hij zegt signalen te krijgen dat agenten dit niet meer volhouden. Ook blijft door de extra inzet ander politiewerk liggen, zegt Wim Groeneweg van politievakbond ACP. En dat heeft gevolgen voor de inzet van wijkagenten.
Net als de ondernemers, bereiden ook de politie en gemeente zich voor op dinsdag, als Marokko in de achtste finale van het WK om 16.00 uur speelt tegen Spanje. "Ook hier bereiden we ons voor op een eventueel feest en willen we voorkomen dat dit in wangedrag eindigt", zegt de gemeente Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.