Openbaar ministerie tegen wietclub Utrecht

UTRECHT - Het experiment van de gemeente Utrecht om hennepteelt toe te staan, stuit op felle tegenstand van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM weigert een uitnodiging om de Utrechtse gemeenteraad te informeren.
De gemeente Utrecht lanceerde in maart het idee een zogenoemde wietclub gereguleerd en gecontroleerd hennep te laten telen.
Het plan heeft als uitgangspunt dat het bezit van vijf planten per persoon op dit moment niet wordt vervolgd. 150 clubleden zouden dan 750 hennepplanten kunnen telen. Minister Ivo Opstelten sprak direct zijn veto uit over de plannen.

VOORLICHTING

De gemeente Utrecht gaat echter door met het experiment. De gemeenteraad wilde zich ook informeren en nodigde daarom het Openbaar Ministerie uit om voorlichting te geven.
Het OM sloeg de uitnodiging voor die raadsinformatieavond af omdat de minister zo fel tegen de plannen is. "Ook het bezit van vijf planten is strafbaar. Het wordt wel gedoogd, maar het mag niet", stelde een woordvoerster van het OM.

RUIMTE

Volgens tegenstanders in de Utrechtse gemeenteraad is nu duidelijk dat het experiment geen kans van slagen heeft. Maar de Utrechtse wethouder Everhardt van Volksgezondheid ziet nog voldoende ruimte om door te gaan.
"Het keiharde veto van de minister is voorbarig, want de Utrechtse plannen zijn nog onduidelijk en moeten nog helemaal worden uitgewerkt", zegt een woordvoerster van de wethouder Everhardt, de bedenker van het plan. Everhardt was eerder werkzaam bij het Trimbos-Instituut voor verslavingszorg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.