College Baarn schrikt: 'Gas en elektriciteit volgend jaar 8 tot 9 keer zo duur'

Wethouder Steven de Vries van Baarn.
Wethouder Steven de Vries van Baarn. © RTV Utrecht / Gemeente Baarn (Mirella Boot Fotografie)
Baarn - De gemeente Baarn is volgend jaar waarschijnlijk meer dan een half miljoen euro kwijt aan gas en licht. Dat is een enorme verhoging ten opzichte van de 62.000 euro die de gemeente vorig jaar betaalde. Het college hield er wel rekening mee dat energie duurder zou worden, maar is verrast dat de kosten zó hard gaan stijgen. Waar het extra geld vandaan moet komen is nog niet duidelijk. Baarn wil de hulp van het Rijk inroepen.
De verwachte kostenstijging wordt gemeld in een brief van wethouder Steven de Vries aan de gemeenteraad van Baarn. De Vries schrijft dat hij nog altijd met twee niet nader genoemde bedrijven onderhandelt over het leveren van gas voor de gemeentelijke gebouwen. Een nieuw gascontract is nodig omdat lokale overheden vanwege de oorlog in Oekraïne hun lopende zaken met Russische bedrijven moeten stopzetten. Baarn neemt nu nog gas af van het van oorsprong Russische Gazprom.

Genationaliseerd

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie zette eerder dit jaar druk op gemeenten in Nederland om de banden met Gazprom te verbreken. Maar sinds bekend werd dat de Europese tak van Gazprom door Duitsland is genationaliseerd, ziet Jetten de Nederlandse dochteronderneming niet meer als verboden bedrijf.
Voor Baarn komt de ommezwaai van de minister te laat. Het contract is definitief opgezegd. De gemeente wil op 1 januari zekerheid hebben over de levering van gas en stroom en het is te kort dag om de huidige gasleverancier in de onderhandelingen betrekken. Net als onder meer Utrecht en Nieuwegein zal Baarn voor een nieuwe leverancier diep in de buidel moeten tasten.

Gasrekening van anderhalve ton

Vorig jaar kostte de gasleverantie de gemeente 17.000 euro. Terwijl de nieuwe onderhandelingen nog lopen verwacht De Vries voor 2023 al een prijsstijging van wel 130.000 euro. Daarmee zou de gasrekening oplopen tot bijna 1,5 ton. Ook de stroomrekening voor het vastgoed van de gemeente gaat fors omhoog. Volgens De Vries betaalt Baarn volgend jaar waarschijnlijk zo'n 4 ton voor elektriciteit, en dat is liefst 350.000 euro meer dan in 2021.
De totale energiekosten voor 2023 komen dan uit op een kleine 550.000 euro. Dat bedrag heeft Baarn niet begroot. Zodra er een nieuw contract is afgesloten laat De Vries weten hoe de gemeente de extra tonnen denkt te gaan betalen. Over organisaties die via de gemeente energie afnemen kan hij nu nog niets zeggen.
"Het college is flink geschrokken van de te verwachten prijsstijgingen", aldus wethouder De Vries. "We zullen de situatie onder de aandacht brengen bij VNG en de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en Binnenlandse Zaken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.