Maagdelijk wit Mariabeeld in Lourdesgrot Driebergen gevandaliseerd: 'Schandalige toestand'

© Jaap Holwerda
Driebergen - Het Mariabeeld in de Lourdesgrot in Driebergen is afgelopen nacht toegetakeld door vandalen. Met verfspuitbussen hebben ze het witte beeld zodanig bewerkt dat de beheerder geen andere optie ziet dan het beeld te vervangen.
Mail van Jaap Holwerda. Twee regels, drie leestekens: "Bijlage spreekt voor zich. Vannacht geconstateerd!!!" De voorzitter van de stichting die de Lourdesgrot beheert stuurt een foto mee. Daarop is een kopie van het Mariabeeld in Lourdes te zien. Niet langer "maagdelijk wit", maar onder gekalkt met rode, zwarte en grijze verf.
Holwerda spreekt van een ramp. "We hebben ze ooit geteld: er komen ongeveer tweehonderd bezoekers per dag, die specifiek voor het monument komen." Volgens de voorzitter van de stichting die het beeld beheert, is de schade te groot om zomaar te herstellen.

Wachten op de gemeente

"Het is echt een schandalige toestand als je dit beeld gaat bekijken", zegt Holwerda. De stichting wil het beeld zo snel mogelijk vervangen. Het liefst nog voor de Kerst: dan weten bezoekers het beeld nog vaker te vinden.
In Nederland zijn ongeveer 140 grotten met een Mariabeeldje. In een aantal van die grotten staat een exacte kopie van het beeld in bedevaartsoort Lourdes, die grotten worden aangemerkt als Lourdesgrot.
"Het is nu wachten op actie van de gemeente", zegt Holwerda. De gemeente Utrechtse Heuvelrug was niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.