Toch geld buitenlandse lopers marathon

UTRECHT - De Rotterdamse zakenman en marathonliefhebber Gert-Jan van Wijk vult het prijzengeld aan van een niet-Nederlandse winnaar van de marathon van Utrecht. Van Wijk heeft een band met Kenia en verblijft daar tijdelijk om een kind te adopteren.
Van Wijk trekt 9900 euro uit zodat een eventuele buitenlandse winnaar op 25 april evenveel krijgt als een Nederlandse winnaar. De prijs gaat heten: "The World We Run In".
De organisatoren van de marathon hebben hun prijzengeld gereserveerd voor de Nederlandse lopers. Ze betalen een buitenlandse winnaar vrijwel niets. Ze doen dat om de Nederlandse atletiek te stimuleren in aanloop naar de Olympische Spelen.

WOEDEND

De Keniaanse atletiekbond is woedend, ondanks dat er geen Keniaanse topper aan de start zou verschijnen. Er zijn twee Kenianen ingeschreven. De gemeente Utrecht legde de zaak al voor aan de Commissie Gelijke Behandeling.
Van Wijk, eigenaar van het trainingsbureau The World We Work in, vertelde dat er dagelijks grote verhalen in de Keniaanse kranten staan. Hij schaamde zich voor de ongastvrijheid en de kleingeestigheid van de Nederlanders en besloot het marketingbudget van zijn bedrijf aan te spreken.

Top-marathonloper Raymaekers over Keniazaak Marathon

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.