Van schoolschaatsen tot fluitketelcurling: ijsbanen openen deuren ondanks hoge energieprijzen

© ANP Foto
Provincie Utrecht - De hoge energiekosten weerhouden ijsbanen in de provincie er dit jaar niet van hun deuren te openen. In Zeist, Woerden en Nieuwegein kan de komende weken worden geschaatst op een overdekte baan. "De sociale impact weegt zwaarder dan het commerciële belang", zegt Jop Nieuwenhuizen van Winter Wonderland Zeist erover.
Sinds vorige week staat die ijsbaan in het centrum van Zeist. De twee jaren ervoor kon er in die stad, vanwege de coronapandemie, niet of alleen in afgeslankte worden geschaatst. Voor Nieuwenhuizen reden te meer om het evenement dit jaar wel door te laten gaan: "Die ijsbaan moest er komen."

Fluitketels en kerstmarkten

"We hebben zo veel negativiteit gehad de afgelopen jaren", legt Nieuwenhuizen uit. Juist daarom is het volgens hem van belang dat er recreatieplekken komen, zoals deze schaatsbaan. "Van een fluitketelcurlingcompetitie tot kerstmarkten, er is voor ieder wat wils. Het is belangrijk om dat door te laten, ook om het saamhorigheidsgevoel onder de mensen te versterken. Want daarmee gaat het in mijn ogen slechter dan ooit."
Dat sociale aspect is ook voor Klaas-Jan van Halm van de IJsbaan Woerden een belangrijke reden om de schaatsbaan door te laten gaan. "We hebben uitgerekend dat er in totaal zo'n tienduizend mensen op afkomen. We maken dus heel veel mensen blij", vertelt hij. "Jong en oud komen erop af, dus we hopen dat de ijsbaan een verbindende factor kan zijn voor verschillende Woerdense generaties.

Van de diesel af

Naast sociale impact, speelde het financiële plaatje natuurlijk een rol bij het al dan niet door laten gaan van de ijsbaan. "Uiteraard hebben we dat besproken", zegt Van Halm.
Twee factoren waren daarbij belangrijk: de organisatie had nog een lopend energiecontract, en in Woerden zijn ze voor het koelen van de baan een aantal jaar geleden van diesel naar elektrisch overgestapt. "De prijsstijging is daardoor behapbaar. Dat maakte de keuze eenvoudiger. Anders hadden we het misschien niet gedaan."

Dunner ijs

Ook in Nieuwegein ging gisteren een ijsbaan open, bij horeca- en watersportlocatie Down Under. Voor het eerst komt daar een overdekte schaatsbaan. "Juist om mensen ook in de winter wat vermaak te bieden", legt Layla Vlug van Down Under uit. "Of het niet ontzettend duur is? Dat valt mee. We hebben bewust gekozen voor een dunnere ijslaag dan veel andere banen hebben. Daardoor hoeven we minder te koelen en dus kost het minder."
Schaatsen doe je op ijs, niet op plastic.
Jop Nieuwenhuizen
In Zeist merken ze de inflatie goed. "De kosten zijn substantieel gestegen, net als bij iedereen thuis." Voor Nieuwenhuizen was dat geen reden om het niet door te laten gaan. Wel heeft hij gekeken naar manieren om te besparen, bijvoorbeeld door plastic platen in plaats van ijs neer te leggen. "Maar dat is het net niet. Schaatsen doe je op ijs, niet op plastic."
Van die hogere kosten gaan de schaatsliefhebbers in Zeist overigens weinig merken, aldus Nieuwenhuizen. Een kaartje kost bijna een tientje. "Dat hebben we heel bewust gedaan, om ervoor te zorgen dat iedereen kan komen schaatsen." In Woerden is het overigens nog goedkoper, daar mag je al voor 3 euro het ijs op. "Zo kunnen we meer mensen blij maken. En onder schooltijd kunnen scholen uit de regio hier gratis komen schoolschaatsen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.