Alle zeilen bij voor Utrechtse winkeliers, laatste weekend voor het heerlijk avondje: 'Het is onvoorstelbaar druk!'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Maandag is het pakjesavond en bij veel mensen klopt de sint dit weekend al aan. Alle kado's moeten dus nu wel zo'n beetje in de zak zitten. Daarom gaan veel hulpsinten er zaterdag en zondag nog snel op uit om de laatste inkopen te doen. Dat was te merken in Zeist, waar mensen de winkel lijken te verkiezen boven de webshop.
"Het is onvoorstelbaar druk, we zitten vandaag op 3 december. Ik ga vanavond proberen bijtijds naar bed te gaan, want morgen en overmorgen moet ik op zoveel plaatsen zijn." We treffen de goedheiligman zelf op de markt in Zeist. Ondanks zijn drukke agenda heeft hij nog even tijd om kinderen een 'boks' te geven en een interview met RTV Utrecht te doen. "Sinterklaas is natuurlijk niet voor niets in Nederland en binnenkort is hij weer jarig dus er zijn zoveel kinderen die op de sint wachten. Dus ik ga snel even door!"
Dóór, met pepernoten uitdelen, maar ook met shoppen. Want maandag is het zover: pakjesavond. Gelukkig krijgt hij hulp van duizenden hulpsinterklazen die overal in onze provincie de laatste inkopen doen. "Ik ga even tussendoor naar het voetbalveld en dan weer door met shoppen", vertelt een mevrouw met een volle fietsmand vol pakjes. "Ben nog snel even de speelgoedwinkel in gegaan voor de laatste dingetjes. Wat er in de pakjes zit? Nee, dat vertel ik niet", vertel een jonge vrouw op straat.

Houten paasei

Binnen in de speelgoedzaak aan de Slotlaan in de Zeist staan lange rijen. Bedrijfsleider Ingrid van den Hoorn neemt telefoontjes aan terwijl ze druk bezig is met inpakken. "Het kwam even langzaam op gang, maar nu is het echt super druk, vooral de laatste dagen."
Druk is het ook bij de kringloopwinkel iets verderop. Door de hoge inflatie en energierekeningen weten steeds meer mensen, vooral met de feestdagen, in de tweedehandszaak te vinden. "Ik heb heel wat leuke dingen gevonden die ooit veel geld hebben gekost, maar nu veel minder", vertelt een shoppende vrouw die haar handen vol heeft. "Ik begrijp wel dat de kringloopwinkels populair zijn, zeker als het net als hier netjes bij elkaar ligt en de kwaliteit ook goed is. Ik heb trouwens goed ingeslagen. Zelfs een houten paasei, want Pasen komt er ook weer aan."

Online

Als je zo door de winkelstraten in Zeist rondloopt zou je bijna vergeten dat er al veel online spullen zijn ingeslagen. Bij Bol.com in Utrecht hebben ze dat de afgelopen weken gemerkt. "Het begint al in de week voor de intocht van sinterklaas", zegt een woordvoerder van de grote webwinkel. "Vorige week was het Black Friday en ook deze week hebben we het nog razend druk. Het lijkt erop dat er ongeveer evenveel besteed wordt als voorgaande jaren. Er worden voor sinterklaas wel meer 'nuttige' kado's gekocht: pyjama's tandenborstels, bekers, sportartikelen, dat soort dingen."
Terug naar Zeist waar het op de Slotlaan steeds drukker wordt. Bij de boekenwinkel wordt het ene na het andere boek ingepakt. "We horen hier in de winkel dat online toch een beetje vast begint te lopen. En het is een beetje flauw om te zeggen, maar als je bij je lokale ondernemers koopt dan ben je toch meer verzekerd van je kado's op tijd", zegt Olaf Tigchelaar, bedrijfsleider van boekenwinkel Kramer en van Doorn.

In de rij

"Ik denk toch dat mensen het gezellig vinden in de winkel. En dat we het inpakken is natuurlijk ook wel handig", zegt van den Hoorn van de Intertoys in Zeist. Een vrouw die net een duur flesje doucheschuim heeft gekocht beaamt dat. Zij koopt ook liever in een winkel dan online. "Gewoon in de rij gestaan voor de kassa. En advies gekregen van de verkoper. Ik zou zoiets ook nooit online kopen. Je wil het toch even ruiken en vasthouden. Bovendien kom ik op deze manier nog eens buiten!"
Even later treffen we sinterklaas weer. De goedheiligman blijkt ook een liefhebber van ouderwets shoppen. "In de winkel is het gezelliger. En als u het goed vindt, ga ik weer. Ik moet alle winkels in de winkelstraat nog af!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.