Politie zoekt 'Sinterklaas' voor aanzetten tot geweld in racistisch filmpje, man opgepakt voor verspreiden

Een ambulance op de markt.
Een ambulance op de markt. © Ginopress
Bunschoten - De politie is op zoek naar de makers en delers van een filmpje waarin een als Sinterklaas verklede man oproept tot geweld in Bunschoten-Spakenburg. Een van de verspreiders is al aangehouden.
De aanleiding voor de video is een ruzie op de markt, waar afgelopen zaterdag meerdere pieten waren. Volgens de politie ontstond een conflict omdat een man uit Rotterdam Zwarte Piet werd genoemd en zich daardoor gekwetst voelde.
Een woordenwisseling liep vervolgens uit op een handgemeen. Een vrouw (59) en man (62) uit Amersfoort raakten daarbij behoorlijk gewond, laat een politiewoordvoerder weten.
De 20-jarige Rotterdammer werd aangehouden voor mishandeling. Hij raakte ook gewond en zit nog vast. De politie zoekt nog camerabeelden en getuigen om te achterhalen wat ieders rol precies is geweest en wat zich mogelijk nog meer heeft afgespeeld op de markt.

Oproep tot geweld in filmpje

Op sociale media verscheen na het incident een filmpje waarin een als Sinterklaas verklede man oproept tot geweld tegen een man die "het kinderfeest verpest" zou hebben. De Sint vraagt inwoners om die "smerige zwarte bloedhond af te leveren op de Oranjerotonde". "Je mag alles met hem doen wat je wil, laat geen haar van hem heel", voegt hij daaraantoe.
De politie laat het er niet bij zitten. Niet alleen 'Sinterklaas' wordt gezocht, ook de makers en verspreiders van het filmpje. Volgens de politie is er sprake van eigenrichting en aanzetten tot geweld, haat en discriminatie. Een 56-jarige man uit Bunschoten is zaterdag al aangehouden omdat hij de video op sociale media heeft gedeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.