Zie ginds komt de brandweer; Sinterklaas ontvangen op basisschool in Cothen

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Provincie Utrecht - Sinterklaas is vandaag jarig en dat moet natuurlijk gevierd worden. Door het hele land bezoekt hij daarom scholen om cadeaus uit te delen en om uitgezwaaid te worden voordat hij morgen weer uit Nederland vertrekt. Zo ook op het KBS Carolus in Cothen, waar de voorbereidingen op zijn komst vanochtend al in alle vroegte al bezig waren.
Hoofdmeester Frans Mocking heeft het er maar druk mee. Het is ongeveer 07.40 uur en dus komen de Sint en zijn pieten over minder dan een uur al aan bij de basisschool. Uit het berghok pakt hij nog snel even wat tie-wraps. "Om tafels aan elkaar te binden. Als podium, zodat iedereen de Sint goed kan zien zitten straks", legt hij uit.
Ook buiten moet alles in orde zijn om het hoge bezoek straks te kunnen ontvangen. Cothen is nog in diepe rust als meester Frans op het schoolplein de geluidsinstallatie test. "Volgens mij is het wel goed zo. Iedereen kan het horen als hij straks aankomt."

Weer als vanouds

Het is voor het eerst sinds 2019 dat de goedheiligman weer als vanouds onthaald kan worden. De coronamaatregelen gooiden de afgelopen twee edities roet in het eten. "We hebben hem wel ontvangen, maar zonder ouders en met alle kinderen in de klas, terwijl de Sint buiten stond."
De hoofdmeester is dan ook blij dat het feest nu gewoon weer gezamenlijk gevierd kan worden. "Dat is heel belangrijk. Het is voor de kinderen een leuk feest en een viering die we samen doen, met z'n allen. Wel helemaal in deze tijd natuurlijk. Met roetveegpieten en aangepaste liedjes", vertelt hij terwijl hij test of ook het afspelen van muziek via de geluidsinstallatie lukt. En jawel, Zie de maan schijnt door bomen galmt meteen door de speakers.

Geëmotioneerde Sint

Als alle kinderen en veel ouders op het schoolplein staan, is het dan eindelijk zover. Niet met de stoomboot, maar met een brandweerwagen komen Sinterklaas en zijn pieten aan bij KBS Carolus. Enthousiast beginnen de kinderen, velen van hen geschminkt en in pietenpak, te zingen. De Sint doet gezellig mee. "Onze Sinterklaas houdt heel erg van zingen", zegt juf Ans daarover. "Die wil altijd eerst even zingen, voor die met praten gaat beginnen."
De Sint zelf is blij dat hij vandaag weer in Cothen is. "Ik ben geëmotioneerd door al die lieve kinderen en al die lieve moeders. En die meester Frans, die heeft me ook hartelijk welkom geheten", vertelt hij. De kinderen zijn al net zo blij: "Ik vind het super dat hij er is. Het is wel een beetje bijzonder dat hij met de brandweer komt", geeft één van de kinderen aan.

Gelukkig weer Sinterklaas

Ook de rest van de dag draait bij KBS Carolus om de Sint. Alle klassen gaan apart van elkaar bij hem op bezoek in de aula, waar ze hem kunnen feliciteren en een cadeautje krijgen. En de bovenbouwleerlingen komen stuk voor stuk binnenwandelen met hun surprise. Al met al een drukke dag, maar van meester Frans is dat geen enkel probleem. "Gelukkig is het weer Sinterklaas", zegt hij enthousiast. "Het is een leuk feest. Voor de kinderen, maar ook voor ons."

Is Sinterklaas vandaag of afgelopen weekend ook bij jou langs geweest? Stuur je mooiste foto dan naar nieuws@rtvutrecht.nl

Verslaggever Robert Jan Booij ging vanmorgen hoe ze zich bij KBS Carolus in Cothen voorbereidden op de komst van de Sint
Verslaggever Robert Jan Booij was vanmorgen aanwezig bij de ontvangst van Sinterklaas bij KBS Carolus in Cothen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.