Huisartsen bezorgd over uitvoerbaarheid wet abortuspil: 'Het is geen paracetamol die je voorschrijft'

© Pixabay
Provincie Utrecht - Wie ongewenst zwanger is en een abortuspil wil, kan deze binnenkort bij de huisarts halen. Hier stemde de Eerste Kamer vandaag mee in. Tom Rebholz, voorzitter van de Huisartsenkring Midden-Nederland en huisarts in Nieuwegein, is het inhoudelijk eens met de wet. Tegelijkertijd maakt hij zich ook zorgen over de uitvoerbaarheid ervan.
Een ruime meerderheid steunde het voorstel, dat is ingediend door D66, PvdA en GroenLinks. PVV, SGP, ChristenUnie, Forum voor Democratie en een lid van de fractie-Nanninga stemde tegen. De fractie OSF was afwezig, de andere partijen stemden voor.
Als je nu zwanger bent en abortus wil, moet je naar de abortuskliniek of het ziekenhuis. Door het huisartsen mogelijk te maken de abortuspil voor te schrijven, moet de drempel verlaagd worden.
In die redenering kan Rebholz zich goed vinden. "Ik heb daar geen principiële of morele bezwaren tegen en het heeft ook zeker een aantal voordelen voor de vrouwen in kwestie", vertelt hij. Toch is hij bang dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat er nog meer taken op het bordje van de huisarts komen te liggen. "We hebben het al waanzinnig druk. Dit is weer een taak die erbij komt."

Minder goed uitgerust

Bovendien zijn huisartsen, op dit moment dan toch, nog niet uitgerust om deze taak te vervullen. "Abortusklinieken weten natuurlijk precies hoe ze om moeten gaan met een vrouw of stel dat ongewenst zwanger is. Wij als huisartsen hebben daar minder ervaring mee. Dus we moeten toch even kijken hoe we dat gaan organiseren."
Want het voorschrijven van deze pil is volgens hem een best ingewikkelde taak. "Dit middel is geen paracetamol. Dus dat vergt toch wel wat zorgvuldigheid en dat kost tijd. En er komen natuurlijk ook allerlei emoties bij kijken, waarbij wij ook moeten ondersteunen."

Ook veel voordelen

Aan de andere kant ziet hij ook veel voordelen in de nieuwe wet. "De abortuspil is minder invasief en er zijn minder risico's op complicaties", noemt hij er twee. "Inhoudelijk ben ik voor de wet. Maar wij als huisartsen vragen ons wel af hoe dat allemaal te regelen. Naar die logistieke kant moet goed worden gekeken."
Maar de huisartsen "moeten het er gewoon mee doen", zegt Rebholz. "Het zit in het pakket en dan kunnen mensen bij ons komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.