Racistische 'Sinterklaas' meldt zich bij politie en blijkt 49-jarige man uit Bunschoten

Een ambulance op de markt.
Een ambulance op de markt. © Ginopress
Bunschoten-Spakenburg - De man die als 'Sinterklaas' in een video opriep tot geweld, heeft zich gisteravond gemeld bij de politie. Het gaat om een 49-jarige man uit Bunschoten. Hij is direct aangehouden op verdenking van opruiing. Hij zit nog vast en wordt gehoord.
Na het weekend ontstond er ophef over het filmpje, waarin een als Sinterklaas verklede man oproept tot geweld in Bunschoten-Spakenburg. Zijn woede richtte zich in de video op een man uit Rotterdam die "het kinderfeest verpest" zou hebben, nadat er afgelopen zaterdag ruzie ontstond op de markt in Bunschoten-Spakenburg.

Markt

Op die markt waren meerdere pieten aanwezig. Volgens de politie ontstond een conflict omdat een man uit Rotterdam Zwarte Piet werd genoemd en zich daardoor gekwetst voelde.
Een woordenwisseling liep vervolgens uit op een handgemeen. Een vrouw (59) en man (62) uit Amersfoort raakten daarbij behoorlijk gewond, laat een politiewoordvoerder weten.
De 20-jarige Rotterdammer werd aangehouden voor mishandeling. Hij raakte ook gewond en zit nog vast. De politie zoekt nog camerabeelden en getuigen om te achterhalen wat ieders rol precies is geweest en wat zich mogelijk nog meer heeft afgespeeld op de markt.

Oranjerotonde

Op sociale media verscheen na het incident een filmpje waarin de nepsint inwoners vraagt om die "smerige zwarte bloedhond af te leveren op de Oranjerotonde". "Je mag alles met hem doen wat je wil, laat geen haar van hem heel", voegt hij daaraantoe.
De politie zoekt nog naar de makers en verspreiders van het filmpje. Volgens de politie is er sprake van eigenrichting en aanzetten tot geweld, haat en discriminatie. Een 56-jarige man uit Bunschoten is zaterdag al aangehouden omdat hij de video op sociale media heeft gedeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.