Sfeer slaat om na WK-feest, politie grijpt in na winst Marokko

© RTV Utrecht
Utrecht/Amersfoort - In Utrecht en Amersfoort was het lange tijd feest na de overwinning van Marokko tegen Spanje. Direct na de laatste winnende penalty van Achraf Hakimi stroomden de Kanaalstraat in Utrecht en de rotonde bij De Stier in Amersfoort vol met fans. Uiteindelijk moest de politie in Utrecht wel ingrijpen om de rust te herstellen.
"Wat begon met feestelijkheden, is helaas geëindigd in een oploop waarbij onder meer geweld werd gebruikt tegen agenten. Dit is onacceptabel", laat burgemeester Sharon Dijksma weten.
Rond 21.00 uur sloeg in Lombok de feeststemming om en hebben politie en ME ingegrepen. Er werden onder meer fietsen en vuurwerk naar de agenten gegooid. Iedereen werd uiteindelijk gesommeerd de omgeving van de Kanaalstraat te verlaten. Daarna was het nog even onrustig rond het Westplein en richting Utrecht Centraal. Er is één aanhouding verricht.

Lombok

Feestvierders verzamelden zich aanvankelijk vooral op de Kanaalstraat en rond de ULU-moskee in de wijk Lombok. Daar stonden honderden mensen met fakkels en vlaggen. Iets verderop, op het Westplein, reden lange rijen toeterende auto's. Ook elders in de wijk was het druk op de weg en her en der in de stad is vuurwerk afgestoken.
In Lombok klonken alleen steeds hardere knallen van vermoedelijk illegaal vuurwerk, maar de sfeer bleef volgens ooggetuigen nog lang goed. Wel was het erg druk op straat en was er op sommige plekken geen doorkomen aan. De toegangswegen naar de Kanaalstraat zijn nog altijd afgesloten voor auto's. Er is ook nog veel politie op de been.

Rotonde De Stier

In Amersfoort trokken fans traditiegetrouw naar de rotonde bij De Stier. De wegen rondom de rotonde werden uit voorzorg al afgesloten, waardoor er dit keer geen rondjes met de auto konden worden gereden. Volgens een woordvoerder van de gemeente Amersfoort is het feest daar redelijk rustig verlopen, "mede dankzij de inzet van jongerenwerkers en buurtvaders".
Wel werd er, net als in Utrecht, vuurwerk afgestoken. Daar zaten soms ook behoorlijk harde knallen tussen. Er zijn uiteindelijk vier mensen aangehouden wegens het gooien van zwaar vuurwerk naar de politie.

Kwartfinale

Voor het eerst is Marokko doorgedrongen tot de kwartfinales van een WK voetbal. De ploeg van bondscoach Walid Regragui stuntte in de achtste finales ook tegen Spanje, de wereldkampioen van 2010. Na een slijtageslag zonder doelpunten in reguliere speeltijd en verlenging (0-0) namen de Marokkanen de strafschoppen beter.
Marokko verraste eerder op het WK al met de winst van een groep, bestaande uit Kroatië, België en Canada. In de kwartfinale wacht zaterdag een ontmoeting met Portugal of Zwitserland.

Onrustig

Op andere plekken in het land liepen de feestelijkheden al eerder uit de hand. De politie greep in op het Amsterdamse Mercatorplein en het Kruisplein in Rotterdam, waar het feest uitliep op ongeregeldheden. In de Haagse Schilderswijk dreigde de ME dinsdagavond ook met ingrijpen. Daar werden drie mensen aangehouden.
Rotonde De Stier in Amersfoort
Rotonde De Stier in Amersfoort © Persbureau Heitink
Feest op de Kanaalstraat
Feest op de Kanaalstraat © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.