Amersfoort: woningvoorrang voor statushouders afgerond

© RTV Utrecht
Amersfoort - Amersfoort heeft 145 statushouders versneld voorzien van een passende woning. De voorrangsregeling loopt daarmee af. Vanaf nu zijn alle sociale huurwoningen via Woningnet weer beschikbaar voor alle woningzoekenden. Dat is een week sneller dan verwacht.
De gemeente dacht zes weken nodig te hebben, maar is binnen vijf weken klaar. Uiteindelijk waren er vijftig woningen voor statushouders nodig.
Amersfoort komt hiermee de afspraken met het Rijk na om mensen met een verblijfsvergunning sneller te verhuizen uit een asielzoekerscentrum naar een woning. Ze houden daar te lang plekken bezet omdat de doorstroming stagneert. Het is een van de oorzaken van de problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Astrid Janssen, wethouder Wonen: “Het versneld huisvesten van zoveel Amersfoortse statushouders in een korte periode, is een bijzondere maatregel. Maar het was nodig om de druk op de vluchtelingenopvang zoals in Ter Apel snel te verminderen."
Amersfoort begon op 1 november met de versnelde woningtoewijzing aan een groep van 145 mensen met een verblijfstatus, onder wie alleenstaanden en gezinnen met kinderen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bepaalde dat zij in Amersfoort kwamen wonen.
Bij de start was afgesproken woningen beschikbaar te houden voor noodsituaties in de stad, bijvoorbeeld als een inwoner dakloos wordt of noodgedwongen door sloop moet verhuizen.
In de afgelopen vijf weken zijn er twee woningen ingezet voor inwoners in een noodsituatie. Verder waren er onvoldoende oudere statushouders voor de beschikbare seniorenwoningen. Deze zijn daarom tussentijds vrijgegeven voor andere senioren die een woning zoeken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.