Amersfoort verliest rechtszaak, gemeente moet projectontwikkelaar mogelijk tientallen miljoenen betalen

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Amersfoort - De gemeente Amersfoort moet projectontwikkelaar Vahstal een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanochtend bepaald. De projectontwikkelaar liep de bouw van honderden woningen mis, omdat de gemeente afspraken niet nakwam. De gemeente hoopte daar onderuit te komen, maar daar gaat de rechter dus niet in mee.
De gemeente vroeg de rechtbank een bindend advies tussen Amersfoort en Vahstal te vernietigen. In dat advies kwamen drie onafhankelijke arbiters tot de conclusie dat de gemeente Vahstal geld schuldig was voor misgelopen woningbouwprojecten.

48 miljoen euro

De gemeente vindt dat er verschillen zijn tussen een eerste tussenbeslissing en de uiteindelijke uitkomst, dat zou het eindoordeel van de juristen ongeldig maken. Maar volgens de rechtbank bestaat er een hoge drempel om zo'n bindend advies te vernietigen. Het arbitersteam heeft zorgvuldig gehandeld en hoor- en wederhoor gepleegd, dus ziet de rechter geen reden om de uitspraak teniet te doen. De gemeente kan nog wel in hoger beroep.
Nu het bindend advies in stand blijft, moet de gemeente Amersfoort een schadevergoeding aan Vahstal betalen. Over de hoogte daarvan werd lang gespeculeerd, maar in de zitting die voorafging aan de uitspraak van vandaag liet de gemeentelijke advocaat zich een bedrag van 48 miljoen euro ontglippen. De daadwerkelijke hoogte van de schadevergoeding wordt in een aparte procedure bepaald, achter gesloten deuren. Daarover is deze maand een eerste zitting.

'Grondspeculant'

Het conflict tussen de gemeente en Vahstal ontstaat tientallen jaren geleden, als Vahstal in de jaren '70 woningen wil bouwen. Hij koopt een aantal weilanden rond de stad, maar de gemeente ziet hem als grondspeculant en de toenmalig wethouder is daar niet van gediend.
Hij zegt zijn contracten met de boeren op in ruil voor een ander project in de gemeente. Jaren later gaat een andere ontwikkelaar toch met de boerengrond aan de slag, tot verontwaardiging van Vahstal.

Jarenlange discussie

Daarop volgt een jarenlange discussie over het al dan niet nakomen van afspraken. Daarom sluiten de gemeente en de vastgoedontwikkelaar in 1998 een overeenkomst: Vahstal mag 375 woningen in Amersfoort bouwen. Die overeenkomst wordt in 2005 nog eens benadrukt met de afspraak dat de gemeente tien jaar de tijd heeft om genoeg bouwmogelijkheden aan te bieden.
Volgens Vahstal is de gemeente die afspraken niet nagekomen. Hij vindt vooral dat hij te weinig opties in de lucratieve, luxe vrije sector heeft gekregen. Verder overleg met de gemeente heeft na jaren steggelen volgens hem geen zin meer en daarom start hij in 2015 een bindend adviesprocedure. Drie onafhankelijke juristen buigen zich over de kwestie.
Eind 2020 komen ze met een oordeel. Van de 375 woningen die de gemeente aan had moeten bieden, is dat voor 131 stuks op een goede manier gebeurd. Voor de overige 244 woningen is dat niet het geval, waardoor Vahstal volgens de commissie aanspraak maakt op een schadevergoeding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.