Nog veel vragen over steekincident in Vianen, stiefzoon verdacht van moord op stiefmoeder

© Egberts Media
Vianen - Er zijn nog veel vragen over het bloedige drama dat zich drie maanden geleden afspeelde in een rustige woonwijk in Vianen. Op een zondagmiddag in september kwam een 47-jarige Afghaanse vrouw om het leven door messteken, haar man raakte gewond. De 36-jarige zoon des huizes wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van moord en poging tot moord. Hij moest vandaag voor het eerst voor de Utrechtse rechtbank verschijnen.
Details over wat zich op zondag 11 september precies afspeelde in en rond de woning van het Afghaanse gezin werden tijdens de inleidende zitting niet besproken. Maar uit tenlastelegging van het OM blijkt dat het een afschuwelijk drama moet zijn geweest. H. heeft volgens de officier van justitie met voorbedachte rade zijn stiefmoeder om het leven gebracht en moet enorm door het lint zijn gegaan. De vrouw raakte dodelijk gewond door meerdere messteken in haar rug, buik en hoofd.

Niets te zeggen

De verdachte wilde volgens de officier van justitie die dag ook zijn vader doden. Hij stak de man in zijn hand en borst en probeerde hem in zijn nek te raken. H. zou daarna, wild schreeuwend, naar buiten zijn gelopen, waar hij door gealarmeerde politiemensen werd overmeesterd. Een ingevlogen trauma-arts ontfermde zich over de zwaargewonde stiefmoeder, maar zij was niet meer te redden. De schokkende gebeurtenis veroorzaakte grote consternatie in de buurt.
Waarom H. zijn stiefmoeder en vader heeft gestoken, bleef vandaag onbesproken. Dat komt later aan de orde tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. "Ik heb zelf niets te zeggen", zei Esmatollah H. met zachte, hoge stem tegen de rechters. Hij maakte een afwezige, schuchtere indruk en leek het koud te hebben. De tenger gebouwde man droeg een dun zwart t-shirt met korte mouwen, maar ook in de Utrechtse rechtbank is de thermostaat in verband met de hoge energieprijzen flink lager gezet.

Teruggetrokken

De nabestaanden waren vandaag niet aanwezig in de rechtbank. De vader en de broer van de verdachte lieten zich vertegenwoordigen door een advocaat. Zij zijn van plan een schadevergoeding van Esmatollah te vorderen. De familie is afkomstig uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het zou gaan om goed opgeleide mensen die volgens de buurt een vrij teruggetrokken leven leiden in de rustige woonwijk. Een familierechercheur van de politie houdt hen op de hoogte van de vorderingen in het onderzoek.
Dat onderzoek is naar verwachting over een maand klaar, vertelde de officier van justitie. Deskundigen van het Nederlandse Forensisch Instituut moeten nog verslag uitbrengen over het gebruikte steekwapen en de verwondingen van de slachtoffers. De verdachte zelf wordt nog onderzocht door een psycholoog en psychiater. Die moeten vaststellen in hoeverre zijn geestestoestand en verstandelijke vermogens hebben meegespeeld bij het drama. Toen H. vandaag werd binnengeleid door de parketpolitie, keek hij met grote ronde ogen de rechtszaal in en maakte hij een behoorlijk verwarde indruk.
De rechtbank wil de zaak zo snel mogelijk afhandelen. Als alles volgens plan verloopt, zal dat binnen drie maanden gebeuren. Dan zullen alle feiten met de verdachte worden besproken en komt het OM met een strafeis. Ondertussen blijft H. vastzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.