Opluchting bij Woudenbergse weldoeners: 75 generatoren veilig aangekomen in Oekraïne

© RTV Utrecht
Woudenberg - De 75 benzinegeneratoren die vorige week vanuit Woudenberg richting Oekraïne vertrokken, zijn aangekomen in Kyiv. Na twee dagen rijden en één dag wachten aan de grens, is de lading gelost. Tot grote opluchting van de ondernemers in Woudenberg.
Je zou denken dat 20 jaar ervaring met humanitaire transporten voor een bepaalde routine zorgt. Toch is het elke keer spannend of een lading ongeschonden de grens passeert, zegt Ben Schmidt. "Ik ben altijd maar blij als het gelost is."
Sinds de oorlog in Oekraïne is Stichting Woudenberg voor Oekraïne actief. Ben Schmidt, werkzaam bij het Belgische Gosselin Group, komt al 20 jaar in het land. "Sommigen komen daar en willen er nooit meer heen, en sommigen worden verliefd op het land. Ik hoor bij die laatste categorie." Met veel partners en sponsoren, onder meer uit naastgelegen dorp Renswoude, heeft hij al meermaals hulpgoederen ingezameld.
Een vrachtwagen vol generatoren vertrok afgelopen weekend uit Woudenberg. De rit wordt spannend bij de grenscontrole in Polen. "Die is streng en duurt het langst. Daarna ga je een brug over en kom je in een stukje niemandsland. Bij de Oekraïense grens zijn ze sinds de oorlog heel flexibel, die zijn blij met alle hulp."

Route vanaf de Oekraïense grens

Maar eenmaal aangekomen bij de Oekraïense grens, begint een gevaarlijk gedeelte van de route. De meeste gevechten zijn in het oosten van Oekraïne, maar ook het westen (waar de chauffeur het land binnengaat) wordt nog steeds onder vuur genomen, zegt Schmidt. Ook maandag waren er aanvallen, toen de chauffeur de grens over ging. "Maar ik geloof niet dat de chauffeur er veel last van heeft gehad."
De generatoren zijn inmiddels gelost in Kiev. Bij een grote kerk in de stad worden de spullen verdeeld. Sommige kunnen bij militairen aan het front terechtkomen, andere generatoren worden bijvoorbeeld gebruikt om huizen te verwarmen en telefoons op te laden.
"Bij de kerk gaan ze een plan maken; kijken waar de nood het hoogst is en welke bestemming ze krijgen", zegt Schmidt. Geen klus om te benijden. "Je kan nooit iedereen helpen natuurlijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.