Striptekenaar uit Zeist maakt ruimte voor de regenboogfamilie

Afbeelding uit de strip Salto en Ubba
Afbeelding uit de strip Salto en Ubba © Wilbert van der Steen
Zeist - In Nederlandse strips komt de liefde tussen twee mannen nauwelijks voor. Dat moet anders, dacht tekenaar Wilbert van der Steen uit Zeist. En dus zagen Ubba en Salto het licht. De tekenaar maakt zich op voor deel twee.
"Ik ben met Salto en Ubba begonnen omdat er binnen de Nederlandse stripwereld te weinig strips zijn met hoofdkarakters die uit de regenboogfamilie komen. En ik wil zoveel mogelijk diversiteit te laten zien maar ook body positivity, dus niet de geijkte strakke en gebeeldhouwde Instagram-waardige lichamen maar mensen van vlees en bloed die je overal op straat ziet lopen."
"Ik wil diversiteit en body positivity laten zien in mijn strips
Nee, familie van Suske en Wiske tekenaar Willy Vandersteen is hij niet. Maar Wilbert heeft wel met een van zijn stripboeken de Willy Vandersteenprijs gewonnen en meegewerkt aan een Suske en Wiske-strip vanwege het 70-jarig jubileum van die stripreeks. En onlangs heeft hij meegewerkt aan '1122 een familiekroniek', vanwege 900 jaar stadsrechten van Utrecht.
Van der Steen: "Het leuke aan strips is dat je het verhaal vertelt en tekent en bedenkt, hoe plaats ik deze scène op de pagina en welk kadertje gebruik ik, of gebruik ik geen kaders? Het is ontzettend leuk om die puzzel in elkaar te zetten, daar word ik helemaal happy van."
Afbeelding uit de strip Salto en Ubba
Afbeelding uit de strip Salto en Ubba © Wilbert van der Steen
Salto en Ubba is geen autobiografische strip, maar de tekenaar stopt er wel een deel van zichzelf in. "Dergelijke verhalen in strips had ik als jonge jongen ook wel willen lezen. In die zin is het ook een drang om mensen iets te geven waar ze veel plezier aan kunnen hebben. En de reacties op deel één bevestigen dat ook. Ze vinden het fijn dat ze in een boek staan, niet zijzelf, maar wel hun leefomgeving."
Salto en Ubba gaat over het verwezenlijken van dromen, van Salto’s dromen. Een droom van Wilbert van der Steen is om een serie van vier boeken over Salto en Ubba te maken.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.