Amersfoortse Marjo Hoedemaker stuurt brief aan Zelensky: 'Mensapen en olifanten hebben verwarming nodig'

© Privéfoto
Amersfoort - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky krijgt een dezer dagen een brief uit Amersfoort. Dierenliefhebber Marjo Hoedemakers vraagt hierin om een aantal generatoren voor de dierentuin in Kharkiv. "Het kan daar min 20 worden, geen probleem voor pinguïns en kamelen, maar mensapen en olifanten hebben verwarming nodig."
Marjo is als mentor van een Europees samenwerkingsverband van dierentuinen betrokken bij Kharkiv Zoo. De Oekraïense dierentuin heeft de oorlog, tot nu toe, overleefd. "Het staat in de buurt van het Vredesplein en prachtige historische gebouwen. Die zijn vernietigd, door rakketten aan flarden geschoten. De dierentuin ligt er 50, 60 meter achter, maar daar is nog geen ruit gebroken", vertelt Marjo aan Radio M Utrecht. "Maar de problematiek speelt daar op een hele andere manier."
Regelmatig heeft het voormalig hoofd-dierenverzorging van DierenPark Amersfoort via de app contact met mensen die wonen in de dierentuin omdat hun eigen huis kapot is geschoten. Zo ook een dame die al jarenlang voor de mensapen zorgt. Hoedemaker: "'Ik moet wel, zegt zij dan. 'Want mijn huis is weg'. Dat zijn hele losse opmerkingen, maar dat treft mij diep."
Hoewel de dierentuin niet is geraakt door kogels en raketten en de dieren voldoende eten hebben, maakt Kharkiv Zoo zich wel zorgen over de winter. Door raketaanvallen van Rusland op de Oekraïense energievoorziening kampt heel het land met energietekorten, waardoor ook de dierenverblijven niet verwarmd kunnen worden. "Dat is een groot probleem. In dat gedeelte van Europa wordt het 20 graden onder nul."
Daarom heeft Marjo samen met andere dierentuinmentoren een brief gestuurd aan president Zelensky. "Scholen en ziekenhuizen krijgen de generatoren die naar Oekraïne worden gestuurd. Wij hebben gevraagd of de dierentuinen er ook een paar kunnen krijgen." Marjo durft niet te zeggen of dit ook gaat lukken: "Het land wordt nu geleid door een strakke organisatie. Het gaat erom welke prioriteit een dierentuin daarin krijgt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.