Nieuwegein zoekt nieuwe burgemeester met lef: 'We zijn wel toe aan een vrouw'

Nieuwegein - Hij of – liever nog – zij moet een boegbeeld zijn voor de stad en beschikken over een warme uitstraling, energie, daadkracht, durf en bestuurlijke lenigheid. Nieuwegein is op zoek naar een nieuwe burgemeester "die de stad met lef verder brengt". Dat valt te lezen de profielschets van zo'n tien kantjes. "Een burgemeester van Nieuwegein moet zich niet zomaar omver laten blazen", zegt Alma Feenstra, voorzitter van de profielcommissie.
De toekomstige werkplek van de nieuwe burgemeester van Nieuwegein: het Stadshuis
De toekomstige werkplek van de nieuwe burgemeester van Nieuwegein: het Stadshuis © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Ja, die nieuwe burgervader moet heel wat in huis hebben, lees je in de uitgebreide vacaturetekst. Zo moet hij of zij de identiteit van Nieuwegein met trots uitdragen, kunnen overtuigen met natuurlijke flair en ervoor zorgen dat inwoners zich gehoord voelen. "Ik hoop dat er een burgemeester komt met oog voor de toekomst", schrijft iemand in een enquête die onder inwoners is gehouden.

Veiligheid is grote opgave

Op het gebied van veiligheid ligt "een grote opgave" te wachten voor de nieuwe burgemeester van Nieuwegein. In een aantal wijken is sprake van sociale problematiek en achterstanden, criminaliteit en ondermijning. Dit vraagt om leiderschap, staat in de profielschets. En is er een crisissituatie? "Dan sta je er, je houdt het hoofd koel en handelt vanuit een warm hart", is de wens.

Wat voor burgemeester willen inwoners?

Nieuwegeiners mochten zelf ook meedenken over de belangrijkste kwaliteiten die hun nieuwe burgemeester moet bezitten. Bijna 1600 inwoners vulden daarvoor een enquête in. Betrouwbaar zijn is – met 37 procent van de stemmen – volgens inwoners de belangrijkste eigenschap. Daarna komen al gauw 'is voor iedereen aanspreekbaar', 'is betrokken' en 'verbindt mensen'. Trots zijn op Nieuwegein, vinden inwoners met 11 procent minder belangrijk.

Veiligheid is veruit het belangrijkste onderwerp waar de nieuwe burgemeester zich mee bezig moet gaan houden, blijkt uit de enquête. Veertig procent van de deelnemers geeft aan zich niet altijd veilig te voelen op straat, en de veiligheid in de buurten en wijken staat met stip bovenaan de lijst van thema's die extra aandacht verdienen in Nieuwegein. Voorzieningen voor jongeren en de dienstverlening van de gemeente vinden inwoners ook belangrijk.

Stevigheid én een warm hart

Nee, het is niet makkelijk om aan het complete wensenlijstje te voldoen, beaamt Alma Feenstra. Ze is als fractievoorzitter van de grootste partij in Nieuwegein, GroenLinks, voorzitter van de profielcommissie die namens de gemeenteraad de profielschets opstelde. "Nieuwegein is niet de minste stad. We zijn al best een grote stad en groeien nog. We hebben dan ook grote problemen."
"Nieuwegein heeft issues op het gebied van criminaliteit", vervolgt ze. "We zoeken daarom iemand met lef en voldoende stevigheid en aan de andere kant een warm hart." Verbinding is verder een veelgehoord woord tijdens gesprekken met inwoners over de selectie van een nieuwe burgemeester, zegt Feenstra. "Door de groeispurt van Nieuwegein is daar soms een gebrek aan."
Na twaalf jaar stopt Frans Backhuijs volgend jaar als burgemeester van Nieuwegein
Na twaalf jaar stopt Frans Backhuijs volgend jaar als burgemeester van Nieuwegein © RTV Utrecht
In dat kader zou het ook fijn zijn als de nieuwe burgemeester de weg kent naar Den Haag. "Kijk naar de toekomst van de stad", vertelt Feenstra. "We hebben veel ambities. Om die te kunnen waarmaken moet je creatief zijn en lijntjes hebben met Den Haag. Een deel van de rekening willen we nu eenmaal bij het Rijk neerleggen."
We zoeken niet per se een witte man van 55 in een blauw pak
Alma Feenstra, voorzitter profielcommissie
En als we dan toch bezig zijn: een vrouw zouden veel mensen ook leuk vinden. Feenstra: "We zijn wel een keertje toe aan een vrouw, horen we veel van inwoners." Persoonlijkheid is bovendien belangrijker dan ervaring. "We zoeken niet per se een witte man van 55 in een blauw pak", grapt ze, "maar iemand die diversiteit uitstraalt en omarmt, want de stad wil ook inclusief zijn."
Wie biedt? Solliciteren kan vanaf volgende week vrijdag. De avond ervoor bespreekt de gemeenteraad de profielschets met de commissaris van de Koning en wordt die naar alle waarschijnlijkheid vastgesteld. Een vertrouwenscommissie voert de sollicitatiegesprekken. De nieuwe burgemeester van Nieuwegein start in principe op 11 mei volgend jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.