Anderhalf jaar cel voor stelende schoonmaakster, haar vriend moet twee jaar de cel in

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Bilthoven - De 25-jarige Nathalie uit Tiel is schuldig bevonden van diefstal bij zeventien van haar schoonmaakadressen. Haar verslaafde vriend, de 30-jarige Ismaël uit Zeist, profiteerde daarvan en moedigde haar aan. Allebei zijn ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Voor Nathalie zijn zes maanden daarvan voorwaardelijk.
De schoonmaakster maakte in twee maanden tijd voor vele duizenden euro's aan geld en sieraden buit. Daarbij zaten ook onvervangbare erfstukken en cadeaus van grote emotionele waarde. Volgens justitie werd daarvan onder meer drugs gekocht voor Ismaël die verslaafd is aan crack-cocaïne.
Omdat Nathalie voor veel sollicitaties werd afgewezen, besloot zij haar diensten aan te bieden op een bemiddelingssites voor schoonmakers en op Marktplaats. Met Ismaël sliep zij in haar auto en in hotelkamers. Daarbij kwam volgens haar ook nog dat zij werd bedreigd door haar ex-vriend, waar ze geen aangifte tegen durfde te doen. "Ik moest hem geld geven en had geld nodig voor onze eerste levensbehoeften", vertelde ze twee weken geleden tijdens de rechtszaak.
Tijdens schoonmaakdiensten motiveerde Ismaël haar om spullen te stelen. Zij stuurde foto's van sieraden en buitenlandse bankbiljetten en hij schatte de waarde in en zette haar onder druk om door te zoeken. "Pakken wat je pakken kan, ik moet goud hebben! Alles gewoon meenemen, gek! Ik wil meer want de goudkoers is gedaald."

Strafblad

De al jaren verslaafde Ismaël heeft een strafblad van negentien pagina's. Van eerdere veroordelingen heeft hij nog ruim een half jaar aan voorwaardelijke gevangenisstraffen staan. De officier van justitie vindt dat hij die alsnog moet uitzitten. Voor de zeventien recente diefstallen eiste het OM twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens zijn advocaat is die eis veel te zwaar. Zijn cliënt had een slechte start in het leven gehad, omdat hij als baby van verslaafde ouders zelf verslaafd ter wereld kwam. Inmiddels zou hij geen drugs meer gebruiken en zijn leven een andere richting willen geven.
Nathalie heeft een blanco strafblad. Volgens haar advocate heeft ze inmiddels al lang vastgezeten en heeft zij nu vooral hulp nodig. Maar het OM eiste twee jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Als ze vrijkomt zou zij onder begeleiding van de reclassering moeten zoeken naar een baan en haar schulden moeten wegwerken. Ook zou dan in een speciaal project met begeleiding moeten gaan wonen. "En dan bedoel ik alléén en zonder vriend", benadrukte de officier van justitie tijdens de zitting. Zij houdt haar hart vast, omdat de twee duidelijk maakten dat zij nog steeds een stel zijn en bij elkaar willen blijven.
De rechtbank ging vandaag mee met de eis van het OM. Ismaël was al eerder veroordeeld tot voorwaardelijke straffen, maar die hadden niet het beoogde effect. Hij krijgt daarom een gevangenisstraf van twee jaar. Omdat Nathalie een blanco strafblad heeft en de reclassering een gedeeltelijke voorwaardelijke straf adviseert, legt de rechtbank twee jaar celstraf op waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De namen Nathalie en Ismaël zijn gefingeerd. Omdat zij een stel zijn, zouden zij door gebruik van hun echte namen te herkenbaar worden. Hun namen zijn wel bekend bij de redactie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.