Jongerencentrum Eemnes open na grote brand: 'Terug op eigen plek met dat fijne sfeertje'

Wethouders Havinga en Ten Have (rechts) keken gisteravond binnen bij Impuls. In het midden jongerenwerker Sanne Rosendaal van Versa Welzijn.
Wethouders Havinga en Ten Have (rechts) keken gisteravond binnen bij Impuls. In het midden jongerenwerker Sanne Rosendaal van Versa Welzijn. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Eemnes - Een paar dozen moeten nog worden uitgepakt, maar jongerencentrum Impuls in Eemnes is weer vol in bedrijf. Het jeugdhonk was na een verwoestende brand vrijwel het hele jaar dicht. Die ellendige periode kunnen de jonge bezoekers nu definitief achter zich laten.
De ramp begon zich op de avond van 11 januari af te tekenen met een hele serie Whatsappjes uit het dorp, herinnert jongerenwerker Sanne Rosendaal zich nog goed. "Impuls staat in brand! Heel onwerkelijk. De coronaregels zouden versoepelen en we waren net weer aan het bekijken welke activiteiten we zouden organiseren."

Boedel naar opslag

Het gebouw was dicht toen het vuur ontstond bij een warmtepomp en oversloeg naar een ruimte onder het dak. Er lijkt opzet in het spel. Een dader is nooit gevonden. De brand veroorzaakte enorme schade, maar de binnenruimte bleef grotendeels gespaard. De boedel werd veilig naar buiten gedragen en ging via een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf linea recta naar de opslag. Want dat Impuls langdurig dicht zou blijven was al vrij snel duidelijk.
Het was met name de rookgeur die het onderkomen lang onbruikbaar maakte. "Als we een half uurtje binnen waren had iedereen hoofdpijn", zegt Sanne. "We moesten op zoek naar andere locaties, maar de meeste zaten al vol en lang niet iedereen zat te wachten op groepen jongeren onder hun dak. Het Huis van Eemnes heeft ons gelukkig heel goed opgevangen. We konden daar direct ruimtes huren, waardoor we het contact met de jongeren konden blijven houden."

Pooltafel

Toch voelden lang niet alle jongeren zich geroepen om naar de vervangende locatie in het dorpshuis pal naast Impuls te komen. Sanne: "Veel jongens komen vooral naar onze inloop voor bijvoorbeeld onze pooltafel. De meiden kwamen wel nog steeds voor hun meidenavond met een kopje thee en vaak gespreksthema's. Het leuke was dat de jongens op die avonden toch ook wel meekwamen, dus dat werd uiteindelijk toch weer een inloopavond."
De band met de jeugd van Eemnes is cruciaal voor de medewerkers van Versa Welzijn die het jongerencentrum runnen. De jonge bezoekers kunnen er gratis poolen, darten, gamen, muziek luisteren of tv kijken. Ook worden er activiteiten, cursussen en coachingsessies georganiseerd en er staat altijd wat te drinken voor ze klaar.

Vertrouwensrelatie

"We hebben een signalerende functie", legt Sanne uit. "We bouwen een vertrouwensrelatie op met jongeren die bij ons komen chillen of muziek remixen in ons studiootje. En hopelijk kunnen we het tijdig zien als iemand in een moeilijke thuissituatie zit, of misschien problemen ontwikkelt met middelengebruik of een negatief zelfbeeld. We hebben nauw contact met andere organisaties die daar dan bij kunnen helpen."
Gisteravond bezochten wethouders Mirjam Havinga (Welzijn) en René ten Have (Gemeentelijke gebouwen) het Impuls-gebouw, dat met dank aan de aannemer grondig is gerestaureerd. Ze zagen onder meer hoe de jongeren samen de dj-apparatuur weer aan de praat kregen en ontspannen een potje stonden te biljarten. Het oogde als vanouds, alsof de jonge gasten nooit waren weggeweest. Van een brandlucht was niets meer te merken.

Settelen

Impuls gebruikt de komende weken om zich te settelen in de vertrouwde ruimte. En ook wil het jongerenwerk zich weer eens oriënteren op wat voor vlees het inmiddels in de kuip heeft, want de doelgroep ververst zichzelf voortdurend. "We bekijken nu welke georganiseerde activiteiten de kinderen van 8 tot 12 jaar graag willen", zegt Sanne, "en waar de jongeren van 12 jaar en ouder behoefte aan hebben. We faciliteren ook uitjes, en de meiden vroegen afgelopen zomer bijvoorbeeld of we niet eens kunnen gaan schaatsen. Dat zoeken we nu uit."
Het jongerencentrum kan er weer tegenaan. Voor Sanne was de vreugde dan ook groot toen vorige week eindelijk de spullen weer naar binnengedragen konden worden. "Binnen twee dagen stond het hier helemaal vol met verhuisdozen. We hebben alles zo goed mogelijk ingericht. Ik was echt aan het genieten, terug op onze eigen plek met dat fijne sfeertje. De jongeren zijn er ook zo blij mee. We moeten nog wel wat spullen op hun plek zetten, maar Impuls is weer operationeel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.