Raad Utrecht: Koudweerregeling voor daklozen moet minder jojoën

© Eveline van Egdom / Straat Consulaat
Utrecht - Een ruime meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad wil een einde aan korte periodes maken waarin de koudweerregeling voor dak- en thuislozen wordt ingetrokken om kort daarna weer van kracht te worden.
Zo liep deze regeling op dinsdag 6 december af, omdat de kou uit het land was. Maar vandaag werd hij weer afgekondigd, omdat de temperatuur juist weer daalt. En dat vindt de raad onwenselijk. Wethouder Rachel Streefland noemt de situatie ongelukkig, maar zegt ook dat Utrecht in haar eentje de regeling niet kan wijzigen, dan zouden er teveel daklozen naar de Domstad komen.
De koudweerregeling voor dak- en thuislozen gaat in als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt of als er een zware storm dreigt. Daklozen krijgen dan een gratis slaapplaats en daarnaast wordt het aantal overnachtingslocaties uitgebreid. In Utrecht maakten de afgelopen dagen 65 mensen gebruik van deze regeling.

Jojobeleid

Raadslid Ilse Raaijmakers (PvdA) verbaasde zich over de situatie deze week, waarin op dinsdag de koudweerregeling werd ingetrokken om twee dagen later weer van stal te worden gehaald. “Een winteropvang die binnen een week twee keer opnieuw open en dicht gaat, is een onwenselijk jojobeleid. Dat onderschrijven ook veel betrokken partijen, zorgverleners en belangenbehartigers.” Haar verbazing werd gedeeld door tien raadsfracties: een ruime meerderheid.
Wethouder Rachel Streefland (ChristenUnie) vindt de wisselende periodes arbitrair. “Soms zitten er drie dagen tussen, soms twee, soms een week en soms maanden. De vraag is dan waar we de grens leggen.”

Aanzuigende werking

Desondanks onderschrijft Streefland het probleem. Ze is bereid om te kijken of in gevallen waarbij de periode waarin de regeling heel kort wordt onderbroken overbrugd kan worden.
Als Utrecht de koudweerregeling in haar eentje zou verruimen, en de andere drie grote steden zouden dat niet doen, dan komt er een grote hoeveelheid daklozen naar Utrecht. “Dat kunnen we als stad niet aan.”
En dus gaat Streefland in overleg met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Toch vermoedt de wethouder dat er altijd ongelukkige situaties zullen blijven ontstaan: “Het blijft altijd een ingewikkeld vraagstuk.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.