Kevin stond 17 jaar geleden tegen Messi op het veld in De Bilt: 'Had niet verwacht dat hij zó goed zou worden'

© ANP Foto
Provincie Utrecht - Lionel Messi treedt vanavond op het WK in Qatar aan tegen Nederland. De gedachten van de Argentijnse superster zullen tijdens die wedstrijd misschien nog wel eens teruggaan naar 2005, toen hij in de Utrechtse Galgenwaard het WK onder 20 won. Hoe zagen zijn dagen in de provincie er zeventien jaar geleden uit?
"Wat gebeurt gebeurt, maar hij gaat niet bij mij scoren." Dat dacht Nicky Engel toen hij, tijdens een trainingspartijtje bij FC De Bilt, bij een corner op Messi stond. Samen met teamgenoten Kevin Ligtermoet en Radboud Koopmans was hij gevraagd mee te trainen met het Argentijnse team.
Messi was toen nog niet de wereldvoetballer die hij nu is, maar stond toch zeker te boek als groot talent. Amateurvoetballer Nicky maakte dat niets uit, hij moest en zou de Argentijn afstoppen.
Hoe gaan we Messi vanavond onschadelijk maken?

Die ene ontbrekende prijs

Maar hoe belandden Nicky, Kevin en Radboud eigenlijk op een training met Messi? Voor de niet voetballiefhebbers, dat is niet de eerste de beste voetballer. Hij werd zeven keer uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar, won vier Champions Leagues, wist vorig jaar met Argentinië de Copa América te winnen en scoorde 701 doelpunten tijdens zijn carrière.
Volgens velen is hij één van de beste voetballers ooit, zo niet de beste. De enige prijs die nog ontbreekt op zijn palmares is de wereldtitel. Dit WK is daarvoor waarschijnlijk zijn laatste kans, want met zijn 35 jaar beginnen ook voor Messi de jaren te tellen. Hij heeft al aangekondigd dat dit zijn laatste wereldkampioenschap is.
In 2005 waren al die statistieken hierboven nog toekomstmuziek en trainde hij in aanloop naar de halve finale en finale van het WK onder 20 ongeveer een week op de velden van FC De Bilt. De ploeg wilde graag 11-tegen-11 spelen, maar had vanwege blessures niet genoeg spelers. Dirk Catoen, die toen secretaris van de club was, kreeg de vraag of hij drie spelers kon regelen.
Klein, behendig, niet zo snel. Nee, ik had niet verwacht dat hij zó goed zou worden.
Kevin Ligtermoet, destijds speler van FC De Bilt
"Of ik dat even bij FC Utrecht wilde vragen", herinnert hij zich. Dat zag Dirk echter niet zitten. "Nee, helemaal niet. Ik dacht: ik vraag er gewoon een paar van ons. Dat is én veel makkelijker, én voor die jongens ook hartstikke leuk." Nicky was één van de uitverkorenen, net als Kevin.
"Is dat alweer zeventien jaar geleden? Goh, ik begin echt oud te worden", is het eerste wat Kevin zegt als hij terugdenkt aan dat partijtje. "Maar ja, dat geldt dan natuurlijk ook voor Messi." Hij stond tijdens die training tegen de Argentijn, die op hem geen verpletterende indruk achterliet. "Klein, behendig, niet zo snel. Nee, ik had niet verwacht dat hij zó goed zou worden", aldus Kevin, die jarenlang op hoog amateurniveau speelde bij Hercules en inmiddels trainer is van tweedeklasser Delta Sports '95 uit Houten.

Met Messi op de foto

Het zijn dan ook vooral de prestaties van al die spelers na dat toernooi die dat moment zo bijzonder maken, legt Nicky uit. "Pablo Zabaleta, Sergio Aguero, Messi natuurlijk. Dat zijn echt grote namen geworden. Messi stond natuurlijk bekend als talent. Maar dat hij het niveau van Johan Cruijff zou evenaren, of zelfs overstijgen, dat had ik ook nooit gedacht."
Toch was Messi wel de speler waar het publiek voor kwam. Dirk Catoen: "Hij trok toen al veel bekijks. Ik weet nog goed dat er een horde meisjes van het plaatselijke lyceum naar die trainingen kwam kijken. Allemaal voor hem." En ook de destijds 11-jarige Wessel van Leeuwen, toen jeugdspeler van De Bilt, wilde Messi maar wat graag zien.
De foto van Wessel van Leeuwen met Lionel Messi, genomen bij FC De Bilt.
De foto van Wessel van Leeuwen met Lionel Messi, genomen bij FC De Bilt. © RTV Utrecht / Wessel van Leeuwen
"Ik herinner me nog wel dat ik echt bewust met hem op de foto ging", vertelt Wessel. Desondanks was er geen sprake van een meute fans die op de sterspeler afkwamen. "Het was echt een andere tijd dan nu. Het stond zeker geen rijen dik, er was ook amper beveiliging. Dat is nu onvoorstelbaar bij hem."
Voor Wessel is de foto dan ook van grote waarde, zeker aangezien Messi volgens hem daarna de beste voetballer ooit is geworden. "Het is toch wel bijzonder dat je daarmee als kind op de foto staat", zegt hij. De paniek was dan ook groot toen hij eens dacht het origineel kwijt te zijn, vlak na een verhuizing. "Samen met mijn ouders heb ik toen, op mijn verjaardagen, alle verhuisdozen overhoop gehaald. Gelukkig vonden we hem weer terug."
Hij wilde per se de grootste tv én een spelcomputer op zijn kamer.
Rob Plijnaar, eigenaar hotel Mitland
Tussen de trainingen en fotomomenten in De Bilt door, sliepen Messi en zijn teamgenoten in het Utrechtse hotel Mitland. Eigenaar Rob Plijnaar herinnert zich dat nog goed. "Hij wilde per se de grootste tv én een spelcomputer op zijn kamer. Blijkbaar speelde hij graag spelletjes om te ontspannen."
Daarnaast bleek Messi in Nederland groot fan te zijn van het snoepgoed-spekjes. "In de tuin van ons hotel kreeg hij van de pers een prijs uitgereikt, voor wat weet ik niet meer precies." Hij kreeg toen voor de grap een Gouden Klomp, als alternatief voor de Gouden Schoen die de topscorer van een toernooi krijgt. "Voor de grap hadden ze daarin een enorme spek gedaan, omdat hij daar zo van hield. Was die helemaal blij mee."
Na dat persmoment ging de telefoon. Maradona, de Argentijnse superster van weleer, hing aan de lijn. "Het was Messi's idool. Hij was daar toen enorm van onder de indruk, weet ik nog", aldus Plijnaar.

Verlegen tiener

Het is ook wat Wessel zich herinnert van Messi. "Hij was extreem verlegen, echt nog een tiener. Jeugdpuistjes, een slecht kapsel. Er stonden inderdaad allemaal meiden langs de kant, maar daar besteedde hij amper aandacht aan. Te verlegen."
Die verlegenheid liet Messi achter zich zodra hij het veld opstapte. Tijdens dat toernooi in Nederland vestigde de Argentijn definitief zijn naam op het wereldtoneel. Argentinië won het toernooi en Messi werd topscorer met zes doelpunten, waarvan twee in de finale. Tegenstander Nigeria wist hem, net als zoveel tegenstanders na hun, niet af te stoppen.
Lukte dat Nicky wel, bij die corner op het trainingspartijtje? "Ik stond ontzettend kort op hem, echt tegen hem aan", beschrijft Nicky het moment. "Maar toen de bal kwam, trok een andere speler, Zabaleta, even aan mijn shirt. Meteen was Messi weg, hij kreeg hem op zijn pantoffel en jaagde hem de kruising in. Goal."
Vanavond is het aan de Nederlandse verdedigers om Messi af te stoppen. De vraag hoe dat moet gebeuren en wie dat dan moet gaan doen, staat al de hele week centraal. Nicky denkt het wel te weten. "Zonedekking. Meerdere verdedigers die op hun eigen positie blijven en hem overgeven zodra hij hun zone verlaat." Of dat ook de tactiek is die bondscoach Louis van Gaal heeft bedacht, zullen we vanavond zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.