Paarse Vrijdag toont solidariteit met LHBTIQ+: 'We zijn er nog niet'

© Het Nieuwe Lyceum
Bilthoven - Een paarse loper, paarse vlaggetjes en veel medewerkers en leerlingen met paarse kleding. Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven is één van de ongeveer drieduizend scholen die vandaag paars kleuren. Het is namelijk Paarse Vrijdag, dé dag waarop de hele school hun steun voor sekse, gender en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen.
Op de middelbare school delen leerlingen vandaag armbandjes uit en lakken ze nagels. Maar ook komt burgemeester Potters langs om met leerlingen in gesprek te gaan over LHBTIQ+ en treedt er een gelegenheidsbandje op. Leerling Hannah zong het liedje 'Born this Way' van Lady Gaga. Hannah: "Het ging wel goed. Het liedje gaat erover dat wie je ook bent, wat je ook doet, van wie je ook houdt: je mag altijd jezelf zijn. Een prachtige boodschap voor Paarse Vrijdag."

Gender and Sexuality Alliance

Hannah zelf is onder andere uitgedost met een paarse trui en regenboogdiadeem. Ze is dan ook de voorzitter van de Gender and Sexuality Alliance (GSA), een organisatie die opkomt voor de LHBTIQ+ leerlingen op school en hen een veilige plek biedt. Paarse vrijdag wordt door GSA georganiseerd. Wat doet GSA nog meer? Leerling Mika, ook onderdeel van de organisatie "Wij zorgen dat iedereen weet dat wij queer mensen er zijn, en we willen dat mensen ons accepteren. En we regelen al deze dingen voor meer bekendheid." Mika gaat samen met een vriendin ook de klassen rond. "Dan vertellen we wat we doen, over Paarse Vrijdag en wat we nog meer willen doen dit jaar."
Hannah heeft het idee dat het werk van GSA bij sommigen wel aanslaat. "Niet bij iedereen natuurlijk, niet iedereen is geïnteresseerd. Maar ik zie zeker wel dat er mensen zijn die denken: o, dit is er ook. En mensen die zelf queer zijn kunnen denken: dit is er, ik kan er bij komen. Zij komen naar ons toe met hun problemen, hun verhaal wat ze willen vertellen. Daar zijn wij ook voor, om die mensen met open armen te ontvangen."
De leerlingen van GSA staan er niet alleen voor. Karen de Laat, docent op het Nieuwe Lyceum, besteedt ook veelal aandacht aan queer mensen. Zelf is de docent getrouwd met een vrouw en heeft ze twee kinderen. "Vandaag liet ik een filmpje zien, en hierop volgde een gesprek met veel vragen van leerlingen, zoals: hoe is het voor uw dochters? Bent u bang dat ze ook lesbisch worden?" Niet alleen op Paarse Vrijdag besteedt De Laat aandacht aan het thema. "Laatst moesten leerlingen voor een opdracht een stamboom maken, toen heb ik als voorbeeld mijn eigen stamboom gebruikt met mijn vrouw en dochters."
Een dag als Paarse Vrijdag is heel belangrijk, vindt De Laat. "We zijn er nog niet." Wat moet er dan nog gebeuren? "Als ik een toverstokje had zorgde ik ervoor dat niemand meer uitgescholden of buitengesloten wordt. Dit soort dagen zorgen er voor dat er meer bekendheid en hopelijk ook meer acceptatie is." Leerling Hannah voegt hier nog aan toe: "De boodschap is hopelijk duidelijk: wees wie je wil zijn en hou van elkaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.