ME in Utrecht grijpt in na WK-zege Marokko

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - De Mobiele Eenheid heeft ingegrepen op het Westplein en de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok. Mensen gingen er massaal de straat op na de door Marokko gewonnen WK-wedstrijd tegen Portugal. In eerste instantie was de sfeer gemoedelijk en was er vooral veel getoeter te horen, maar rond 19.30 uur sloeg de sfeer om.
De politie werd in Lombok met vuurwerk bekogeld en spullen werden vernield. Twee agenten raakten gewond.
Volgens een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma ontstond er een onacceptabele situatie en is de ME ingezet om het Westplein en de Kanaalstraat schoon te vegen.
Rond 23.00 uur meldde de politie: "De rust is inmiddels in teruggekeerd. In Utrecht zijn tot nu toe vier aanhoudingen verricht, meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. In Amersfoort verliepen de feestelijkheden in goede sfeer en zijn geen aanhoudingen verricht."
Politie bekogeld met zwaar vuurwerk na voetbalwedstrijd Marokkaans elftal
Moskeeleden bewaakten de moskee op het Westplein en probeerden de politie te helpen.
Moskeeleden bewaakten de moskee op het Westplein en probeerden de politie te helpen. © RTV Utrecht
In de buurt van De Stier op de rotonde Flierbeeksingel in Amersfoort werd een deel van de straat uit voorzorg afgezet en drongen agenten met honden een aantal feestvierders terug.
Volgens een omstander was de sfeer korte tijd grimmig nadat er met vuurwerk naar de politie werd gegooid, maar is het inmiddels gemoedelijk. Een ander benadrukte vooral 'veel blije koppies' te zien.
© Denny Huismann
Politievakbond ACP zegt teleurgesteld te zijn over "weer een avond vol geweld" na de door Marokko gewonnen wedstrijd. "Onze politiemensen zijn weer in groten getale (met spoed) ingezet op diverse plekken in het land. Ongekende druk op de politie, waarvan de maatschappij nog weken last heeft. Kom allemaal weer veilig thuis!", twittert de politiebond.

Eerder onrustig

Na eerdere wedstrijden van het Marokkaanse elftal braken zowel in Utrecht als Amersfoort rellen uit, en werd er geweld gepleegd tegen agenten. Op 6 december was het onrustig toen Marokko won van Spanje. Direct na de laatste winnende penalty van Achraf Hakimi stroomden de Kanaalstraat in Utrecht en de rotonde bij De Stier in Amersfoort vol met fans. Uiteindelijk moest de politie in Utrecht ingrijpen om de rust te herstellen. "Wat begon met feestelijkheden, is helaas geëindigd in een oploop waarbij onder meer geweld werd gebruikt tegen agenten. Dit is onacceptabel", liet burgemeester Dijksma toen weten.
Een week daarvoor ontstonden rellen nadat Marokko van België won. Tientallen jongeren reden toeterend rond en er werd vuurwerk afgestoken. Dat leidde tot meerdere kleine brandjes. Zo moest de brandweer in actie komen toen een scooter vlam vatte.

Imam

De Utrechtse imam Abdeljalil Sayfaoui deed voorafgaand aan de wedstrijd tegen Canada een oproep aan de supporters om vooral rustig te blijven. "Wie vertegenwoordig je eigenlijk? Een Marokkaanse vlag in je handen en dan vernielen? Dat kan niet. Vertegenwoordig je je vader of moeder? Nee. Vertegenwoordig je de Marokkaanse gemeenschap? Iedereen heeft afstand genomen. Je bent gewoon je eigen land aan het vernielen, het land waar je woont. Dat hoort echt niet bij vieren", liet de imam eerder weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.