Roeien op het Merwedekanaal kan ook als je blind bent: 'Het heeft iets meditatiefs'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het is een grijze grauwe middag aan de oevers van het Utrechtse Merwedekanaal. Een groepje mensen maakt zich klaar om te gaan roeien. Het is ijzig koud, maar dat mag de pret niet drukken. Op de steiger van studentenroeivereniging Triton is het tafereel met de sporters niet bijzonder. Tot je dichterbij komt, drie van de zes roeiers zijn namelijk blind, of slechtziend.
Daan van der Wees is van Triton, hij leidt een project waarbij slechtzienden kennis kunnen maken met de roeisport, het heet Rowing Blind. Het project bestaat al drie jaar. "We proberen de roeisport toegankelijk te maken voor mensen die normaal moeite hebben om te beginnen met sporten", legt Daan uit. Eén van de deelnemers is Hans Traag, hij ziet slecht vanwege de ziekte PXE, door verkalking wordt zijn netvlies steeds slechter. "Ik zie vooral erg wazig. Ik kan heel lastig lezen en gezichten zien is voor mij echt een probleem." Samen met twee volledig blinde dames doet hij de warming-up in 'De Bak' van Triton.
Rowing blind over het Merwedekanaal: 'Roeien is makkelijke sport om op te pakken'
De Bak is een letterlijk een enorme bak, midden in de loods, die gevuld is met water. In het midden zitten roeistoeltjes, en zo kan je droog oefenen in de opslagloods. De snijdende kou is er een stuk minder erg. Na de warm-up gaat het gezelschap het echte water op. Hans gaat in een tweemansboot, de dames in een viermansboot. Daan legt uit dat elke blinde begeleid wordt door een roeimaatje. Daarnaast gaat er nog een stuurman of -vrouw mee. En langs de oever fietst een coach mee om aanwijzingen te geven.
Tekst loopt door na de afbeelding
Hans Traag is slechtziend
Hans Traag is slechtziend © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Daan: "Roeien is een heel makkelijke sport om op te pakken als je slechtziend bent, omdat je niet heel erg hoeft na te denken als roeier, je hoeft alleen maar steeds dezelfde beweging te maken." Hans is het daar niet mee eens. Hij zegt: "Ik vind het moeilijk, vooral het aantal handelingen en de volgorde van de handelingen, het is geen automatisme."
Voor de zekerheid kiest Triton voor dit project voor een stevige boot, eentje die nooit zal zinken en niet kan omslaan. Dat is een veilig idee, want met deze kou wil je niet in het water terechtkomen, en al helemaal niet als je niet zo goed kan zien. Daan: "In de zomer is het lekkerder roeien dan vandaag. We proberen zo veel mogelijk meters te maken om warm te blijven."
Het grote probleem voor blinden tijdens het roeien is de stand van het blad van de peddel. Die moet haaks op het water staan als je hem door het water haalt. Maar als je weer boven water terughaalt moet hij vlak liggen. Een blinde kan dat niet zien. Daar hebben ze bij Triton een even handig als simpele oplossing voor gevonden, een elastiekje met een knoop er in. Die wordt om de roeispaan gedaan. Zo kan de blinde voelen wat de stand van de roeispaan is.
Tekst loopt door na de afbeelding
Een dik elastiek met een knoop geeft de stand van de peddel aan
Een dik elastiek met een knoop geeft de stand van de peddel aan © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De tocht voert eerst naar Nieuwegein, bij de gevangenis wordt gedraaid om daarna richting De Munt te varen. Maar zover komt het gezelschap niet, het is druk op het water, en dus zit vaart maken er vandaag niet in. Na een uurtje op het water komt de steiger van Triton weer in zicht. Daan is tevreden: "Het is een enorm plezier om met mensen die meedoen aan 'Rowing Blind' te roeien. Het is gewoon erg leuk om hen een fijne sportdag te bezorgen." Ook Hans is tevreden: "Het ging heel goed, in het begin moest ik een beetje wennen, maar op een gegeven moment vond ik de rust. Het heeft soms ook iets meditatiefs. Dan kan deze grauwe grijze dag toch nog een topdag worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.