Burgemeester Dijksma teleurgesteld over WK-rellen: 'Diep triest, een mooi feest is verpest'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht noemt de WK-rellen na Marokko-Portugal "diep triest". "Dat iets wat een mooi feest had moeten zijn, door een groep raddraaiers is verpest", twittert ze. "Dit gedrag kan niet door de beugel. Onze politie heeft alle zeilen moeten bijzetten; ik heb veel respect voor hun inzet."
In het AD zegt de burgemeester ook dat ze vandaag overlegt met de politie, het Openbaar Ministerie en vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap. Ze wil met deze partijen de maatregelen rond de komende wedstrijd van het Marokkaans elftal te bespreken. Het team speelt woensdag om 20.00 uur tegen Frankrijk in de halve finale.
Na de overwinning van Marokko op Portugal sloeg zaterdagavond de feeststemming om in de omgeving van de Kanaalstraat in Lombok. Agenten werden bekogeld met zwaar vuurwerk, stenen en blikjes. Twaalf van hen werden geraakt, vier raakten lichtgewond.
Om de rust te herstellen werd het besluit genomen om de (wijk)agenten, toezichthouders en vrijwilligers vanuit de Marokkaanse gemeenschap die toezicht hielden (zoals buurtvaders), terug te trekken en de ME in te zetten. Rond 23.00 uur was het weer rustig.
Er zijn tot nu toe vier aanhoudingen verricht en twee verdachten zitten nog vast. De politie bekijkt camerabeelden om meer raddraaiers aan te kunnen houden. Ook wordt een oproep gedaan aan getuigen om informatie te delen.
Ook na andere WK-wedstrijden van het Marokkaanse elftal braken de afgelopen tijd rellen uit. De Utrechtse imam Abdeljalil Sayfaoui deed eerder een oproep om het rustig te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.