14 jaar celstraf voor medepleger moordpoging Harbour Club Vinkeveen

© Koen Laureij
Vinkeveen - Een 22-jarige man uit Lelystad is vandaag veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij een liquidatiepoging bij de Harbour Club in Vinkeveen. Hij was die dag onder meer de bestuurder van de vluchtauto. De daadwerkelijke schutter overleed na de mislukte aanslag, nadat hij door een kogel werd geraakt.
Het schietincident vond plaats op zondag zes maart. Op de parkeerplaats bij de Harbour Club werd het vuur geopend op één van de bezoekers van een feest. Het doelwit had zelf ook een wapen en schoot terug. De schutter en de man uit Lelystad reden weg in een vluchtauto, maar keerden even later weer om. Vanuit het raam van de vluchtauto werd met een automatisch vuurwapen op het doelwit geschoten, die uiteindelijk niet werd geraakt.

Nauw en bewust samengewerkt

Wel raakte één van de kogels een willekeurige omstander en belandde een andere kogel via een raam in één van de hotelkamers. De schutter zelf werd tijdens het vuurgevecht in zijn hoofd geraakt, waarna de bestuurder hem naar het ziekenhuis in Amstelveen bracht. Daar werd de man uit Lelystad door de politie aangehouden. De schutter overleed een dag later.
De rechtbank vindt dat is bewezen dat de man als bestuurder van de vluchtauto schuldig is aan een poging tot 'moord in vereniging', omdat hij nauw en bewust samenwerkte met de schutter. Zo heeft hij samen met de schutter eerder die avond kentekenplaten gestolen en die op zijn auto bevestigd en heeft hij met de schutter uren op de parkeerplaats van het hotel gewacht op het doelwit. Dat de verdachte niet zou hebben geweten wat er die avond zou gebeuren, vindt de rechtbank dan ook ongeloofwaardig.

Risico voor omstanders

Bij het bepalen van de strafmaat is ook gekeken naar het risico dat bij deze liquidatiepoging kwam kijken. De gewelddadige aanslag vond plaats aan het einde van een evenement op een parkeerplaats van een hotel. Niet alleen kwamen er op dat moment gasten van het evenement naar buiten, ook in de hotelkamers waren gasten. Dit noemt de rechtbank "een buitengewoon ernstig en schokkend feit".
Ook is gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Voor een liquidatie is een straf van 21 jaar geen uitzondering. Omdat het hier om een poging tot moord gaat, is de straf echter lager uitgevallen en heeft de rechtbank de man 14 jaar celstraf opgelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.