Trainen voor de Sylvestercross in Soest: 'Ik kon wel wat tips gebruiken'

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Soest - Pijn, kou, ontbering? Tessa van Hattem voelt het niet, als ze op zondagmorgen door de bossen en duinen van Soest rent. Zelfs niet met de kou van deze morgen. Ze stoomt zich met een groep fanatiekelingen klaar voor de Sylvestercross, waarmee duizenden hardlopers traditioneel het jaar afsluiten. Na twee jaar stilstand door corona kijken de deelnemers er meer dan ooit naar uit.
"Vroeg opstaan is niet mijn ding", zegt Tessa terwijl ze met soepele tred achter trainer Rian Biesterveld aanrent. Ze bereidt zich voor op haar allereerste Sylvestercross. Bij het rekken en strekken klaagde ze voor de grap luidkeels dat het zo laat was geworden vannacht, maar nu het groepje eenmaal op gang is hoor je haar daar niet meer over. "Nee joh, dit is gewoon lekker los zijn van alles. Het geeft voldoening, euforie als ik het heb gehaald. En achter Rian komt het allemaal goed, toch?"
Trainen voor de Sylvestercross in de Soester duinen

Knop om

Tessa vond anderhalf jaar geleden, tijdens de lockdowns, dat ze veel te lang niet aan sport had gedaan. "Eigenlijk moest de knop een beetje om. Heel vroeger heb ik gehockeyd, maar dan hebben we het wel over dertig jaar terug. Ik moest iets vinden dat passend was in die coronaperiode en dat werd hardlopen. En nu wil ik natuurlijk heel graag een keer die Sylvestercross lopen. Ik woon hier ruim 20 jaar en ik heb hem nog nooit gedaan."
Hardlopen beviel Tessa goed, maar bleek ook een risico met zich mee te brengen. "Ik ging het eerst zelf maar een beetje uitzoeken en ik ben vaak te enthousiast. Dan ga ik te hard en dan loop ik dus nogal wat blessures op. Aan mijn knieën en kuiten, dat soort dingen. Ik kon wel wat tips gebruiken."

Hardloopclinics

Atletiekvereniging Pijnenburg in Soest geeft hardloopclinics speciaal voor mensen die zich willen voorbereiden op de Sylvestercross. Elke zondagmorgen in december verkennen dertig recreanten het parcours alvast. Dat loopt grotendeels over bospaden bij de Dolderseweg, met als kuitenbijtertje de start en finish op het zand van de Lange Duinen. Rian Biesterveld en haar man Steef coachen een groepje deelnemers dat gewend is om te lopen, maar alles voor 31 december nog even op scherp wil zetten.
"Dat doe je door ze over het parcours mee te nemen en door duurtraining", legt Steef uit. "Mensen lopen vaak wel hard, maar wandelen dan tussendoor een stukje en gaan daarna weer verder. Met de Sylvestercross willen ze natuurlijk in die groep van een paar duizend deelnemers mee blijven gaan. We trainen nu om die duur erin te krijgen, zodat ze ondanks dat ze moe worden doorgaan."

Sterke motor

Steef weet zelf maar al te goed hoe het voelt. Hij deed ooit, lang geleden, de fit-start. Dat is een beginnerscursus bij AV Pijnenburg. "Ik kreeg daar te horen dat ik best een sterke motor had, maar wel een beetje klein. Na anderhalf tot twee kilometer hield het op bij mij. En dan moet je door, daar moet je even doorheen. Dat geldt voor deze groep ook. Ze moeten leren om technisch goed te lopen, waardoor je het veel beter volhoudt en door dat breekpunt heen komt."
Intussen geeft Rian het sportieve gezelschap instructie over rennen door het mulle duinzand. "Probeer te lopen op een platte voet en til die benen op", doet ze voor. "Dat gaat veel makkelijker dan wanneer je op je tenen loopt en je jezelf telkens ingraaft."

Sylvester by night

Steef, al 15 jaar jeugdtrainer bij Pijnenburg, raakte als vanzelf ingelijfd in het almaar groeiende leger van Sylvestercrossvrijwilligers. Vijf jaar geleden werd hij gevraagd om de kar te trekken bij een nieuw onderdeel, de Sylvester by night. Op de avond voor de grote cross lopen enkele honderden deelnemers door de duinen en terug door het bos. "Dat rondje van 1300 meter moet helemaal uitgelicht worden. Daar zijn we nu al heel druk mee, om het in tien stukken in te delen met elk hun eigen in licht en kleur gehulde 'beleving'. Zometeen na de training gaan we verder met klussen."
Na twee jaar coronastilte kijkt Steef daar nog het meest naar uit. "Die ontlading als het 's avonds van start gaat. Je hebt een dag om alles op te bouwen en anderhalf uur om het weer af te breken zodat er weer ruimte is voor de grote cross de volgende dag. Om 19.00 uur moeten alle lampjes branden, zodat het parcours duidelijk en veilig is voor iedereen. Dat is wat je hebt gemist, die adrenaline die daarbij vrijkomt. En als je dan met de atleten meeloopt hoor je overal: 'O wauw, heb je die bomen gezien?' Ondanks de kou 's avonds op 30 december is het dan ontzettend warm daar in de duinen."
Tessa kijkt deze zondagmorgen vooral uit naar de finish op 31 december. "En het tegeltje", hijgt ze terwijl ze de pas erin houdt. "Dat wist ik ook niet. Ik dacht dat ik een medaille omgehangen zou krijgen, maar blijkbaar krijg je een tegeltje. Dat is wel wat zwaar om mijn nek."

Veertigste Sylvestercross Soest

De Sylvestercross is een jaarlijkse veldloop op oudejaarsdag. De deelnemers - recreanten en wedstrijdlopers - doorkruisen de Lange Duinen in Soest en lopen over onverharde bospaden. Sinds 2017 wordt de cross voorafgegaan door de Sylvester by night, een avondronde over een sfeervol verlicht parcours. De eerste Sylvestercross was in 1981. De edities van 2020 en 2021 zijn afgelast vanwege de coronamaatregelen en daarom wordt dit de veertigste keer dat het populaire sportevenement wordt gehouden.

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe meer inschrijvingen dan er de laatste keer in 2019 deelnemers aan de start verschenen. En het aanmelden gaat nog door tot op de dag zelf. Voor de Sylvestercross hebben zich inmiddels ruim 2200 deelnemers gemeld. Ook de Sylvester by night is met zo'n 520 inschrijvingen nu al populairder dan de vorige keer.

Op het wedstrijdparcours is Nederlands kampioen halve marathon Maureen Koster een absolute blikvanger. Ze komt de titel verdedigen die ze in 2019 in de wacht sleepte. Andere prominenten zijn Sahra Lahti, Jip Vastenburg, Andrea Deelstra, Marcella Herzog en Sofie van Accom. Bij de mannen gaan Filmon Tesfu en Stan Schipperen waarschijnlijk voorin eindigen, net als onder meer Jesse Fokkenrood, tweevoudig winnaar Khalid Choukoud, Luuk Maas, David Nilsson en Tim van de Velde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.